Gå til sidens hovedinnhold

«Mens vi har ventet på at politikerne skal forstå viktigheten av å få satt inn tiltak har antall selvmord økt»

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Verdensdagen for selvmordsforebygging

Sid Vicious, Kurt Cobain, Sveinung Kveli, Robin Williams, Chester Bennington, Tim Bergling (Aviici), Keith Flint og Ari Behn. Alle kjendiser – Alle berømte – Alle med tilsynelatende gode forutsetninger for å ha et godt liv. Men slik ble det ikke.

Det er 260 dager siden vi ble rystet av Aris selvmord. Reaksjonene, talene og omtalen var enorm. For en stund var det et håp om endringer. Men med unntak av et engangsbeløp som ble gitt til Mental Helse Hjelpetelefonen – så har ettervirkningene vært fraværende. Hvor er tiltakene?

Det er ikke bare kjendiser som havner i den kategorien. Resten får vi sjeldent høre noe om. Av de årlige 6-700 som mister livet sitt, så blir det oppslag kanskje et par ganger i året om det. Og mens vi tier, og mens vi venter på tiltak, så dør to mennesker daglig. På en uke vil ni menn og fem kvinner dø. Fire av dem er under 34 år. Tallene er basert på årlig statistikk og et ukentlig gjennomsnitt.

Selvmord er ikke et valg – Det er ikke modig eller feigt - Selvmord er et resultat av at noen ikke har det bra, og at tilværelsen føles så tung og vanskelig at livet ikke lenger føles verdt å leve. Når man står i situasjonen, så er det ikke et valg.

Et av de største problemene er at vi ikke snakker nok om temaet. Vi har ikke nok fokus på det. Da covid-19 kom, så vi også at det ikke står om penger heller når liv og helse er i fare. Når vi vet at dødsraten for selvmord pr nå er over dobbelt så høy som ved covid-19, spør vi igjen; hvor er tiltakene mot selvmord? Hvor er satsingen på psykisk helsevern?

Mens vi har ventet på at politikerne skal forstå viktigheten av å få satt inn tiltak har antall selvmord økt. 2400 liv har gått til spille siden 2016, 2020 ikke medberegnet. Av disse er cirka 1650 menn, og 750 kvinner. Nesten 300 av selvmordene var i aldersgruppen 15-24 år.

Det hjelper å snakke om det – Det hjelper å holde fokus på det. Da Ari gikk bort så vi det hos Hjelpetelefonen. Søkelyset på selvmord i media førte til at flere valgte å be om hjelp.

«Jeg vil si til alle som har gått gjennom dette - det finnes alltid en utvei. Selv om det ikke føles sånn. Det er folk der ute som kan og vil hjelpe. Du kan få hjelp. Jeg ber deg med hele mitt hjerte, sjel og kropp - spør om hjelp. Det er aldri en skam å be om hjelp. Det er en styrke, ikke en svakhet. Du kan også gå til en profesjonell, de er der for å hjelpe» - Maud Angelica

10. September er verdensdagen for selvmordsforebygging, og en nasjonal handlingsplan for selvmordsforebygging legges frem. Vi venter i spenning på innholdet i denne, og ikke minst om det følger midler for gjennomføring av den.

Vi trenger tiltak – og vi skulle hatt dem for lenge siden.


Andreas LundLeder i Mental Helse Vefsna

Jill ArildLandsleder i Mental Helse

Kommentarer til denne saken