Gå til sidens hovedinnhold

Mattilsynet advarer: – Kan være risikofylt å kjøpe slik mat

Mattilsynet ber alle som vil produsere hjemmelaget mat for salg om å registrere seg. – Minst like viktig er det at produsentene er svært nøye med å holde god hygiene, sier avdelingssjef Gry Marianne Holmbakken i Mattilsynet.

For abonnenter
Landet rundt

Romerikets Blad: Mattilsynet på Romerike merker økende interesse for å selge hjemmelaget mat, i en tid der en rekke av serverings- og spisesteder holder stengt eller har begrensede åpningstider.

– Det er fullt lovlig å selge hjemmelaget mat, men all slik virksomhet skal være registrert hos oss, understreker avdelingssjef Gry Marianne Holmbakken i Mattilsynet.

– Ja, kravet om å registrere seg gjelder også selv når mat i et visst omfang skal gis bort.

Seks bekymringsmeldinger

– Det kan være risikofylt å kjøpe slik mat, det har vi godt belegg for å slå fast.

Bare siden nyttår har det lokale Mattilsynet mottatt seks bekymringsmeldinger fra publikum.

– Vi har foreløpig ikke hatt kapasitet til å sjekke alle steder, men vi har prioritert sakene ut fra de opplysningene vi har mottatt.

– Heldigvis har det ikke vært nødvendig å kreve at virksomheten opphører på noen av stedene.

– Hva gikk alle bekymringsmeldingene ut på?

– Alt fra sjenerende lukt og at virksomheten virket forstyrrende på naboene til mer generelle bekymringer rundt kvaliteten på det som ble solgt.

Krav til hygiene

Å gi seg i kast med å lage mat med tanke på kommersielt salg er forbundet med et veldig stort ansvar, påpeker Holmbakken.

– Kan du utdype dette nærmere?

– De fleste kravene som gjelder for en restaurant eller et serveringssted vil også gjelde for ditt eget kjøkken.

– Altså er det ganske mye som må være på plass, for at det skal være trygt å starte en slik virksomhet. I motsatt fall risikerer kundene å bli matforgiftet og syke.

Omgangssyke ga forgiftning

Avdelingssjef Holmbakken har opplevd at en stor gruppe mennesker ble matforgiftet, etter servering av en lunsjtallerken som var laget i en privat leilighet.

– Her viste det seg ved nærmere undersøkelser at det hadde gått omgangssyke i familien, og den er svært smittsom.

– God hygiene på kjøkkenet spesielt er med andre ord alfa og omega, men bakterier og virus smitter også lett fra toaletter, så hele hjemmet må være rent.

Risikofylt mat

Holmbakken vet at det selges alt fra boller til middagsmat som er laget i private hjem. Hun sier at noen typer mat er mer risikofylte enn andre.

– Det er stor forskjell på å bake brød og boller for salg sammenliknet med å lage vårruller, gryteretter og kjøttpølser når det kommer til håndtering, kjølekapasitet og lagring.

– Et annet moment er at den som står ansvarlig for driften må ha full oversikt over hvilke allergener all maten inneholder. Enkelte kan bli svært syke hvis de får i seg noe de reagerer allergisk på.

Fakta

Dette bør du tenke over før du bruker eget kjøkken for å lage mat som skal selges:

  • Har du tilstrekkelig kunnskap om hygiene og mathåndtering?
  • Hva skal du lage? Kaker eller mat med lett bedervelige ingredienser, for eksempel vårruller?
  • Har kjøkkenet ditt god nok plass?
  • Lar kjøkkenet seg enkelt vaske og desinfiseres, spesielt flatene?
  • Har du nok plass til å skille privat mat fra mat til salg?
  • Har du kjæledyr i hjemmet?

Kilde: Mattilsynet


Kommentarer til denne saken