(iSandnessjøen)

iFinnmark: – Det har vært mye, det har det. Akkurat når det smeller bruker vi å være plaga, fordi det plutselig kommer mye fisk. Når vi får fisk her, så får de fisk også andre plasser, og så skal alle ha biler for å hente fisk. Hovedutfordringen denne her uka har vært å få biler til fisken. Det har de slitt med de fleste andre plasser også, forteller kaiformann Henrik Forsstrøm ved Lerøy Norway Seafoods AS på Sørvær.

LES OGSÅ: Fiskebruket ruster seg: – Det er rimelig stor fisk, større enn i fjor

Vant med utfordringer

Fiskebruket ble nødt til å innføre dagskvoter fra og med onsdag denne uka.

– Med kjøla full av fisk, så kunne vi ikke bare peise på og håpe på det beste, smiler Forsstrøm.

– Hvordan blir det godtatt av fiskerne?

– Det er ikke så veldig populært, flirer han lett, og fortsetter.

– De fleste er innstilt på at det ikke blir som et normalår, for vanligvis så peiser vi bare på. I år må vi ta alt i et saktere tempo. Vi må ta imot fisk når vi trenger fisk, så det må klaffe med dager, men det går greit når vi får regulert leveringen litt. Vi er uansett ikke uvant med at det er utfordringer. Men i år har det vært litt flere enn det bruker å være, sier kaiformannen, og tenker selvfølgelig på situasjonen med covid-19.

LES OGSÅ: Gunnar (75) har ingen planer om å bli pensjonist: – Jeg var ikke så helvetes dårlig at jeg ikke kan jukse en tur

Samme tid

Skreien som leveres nå blir fisket rundt halvannen time fra land, og etter hvert vil skreien komme helt innpå fjorden. Dette før at Sørvær har en solid stamme lokalbåter, og faste fremmedbåter, som kommer tilbake år etter år.

– Er dette uka fisken bruker å komme?

– Ja, det er i midten av februar og utover at det skal smelle og bli mer og mer, så dette er sånn høvelig normalt. Men det har vært litt slakkere i januar enn det har brukt å være de siste årene, men ikke noe unormalt.

LES OGSÅ: Nye trender kan redde ferskfiskmarkedet: – Det er tøffe tider i Spania

Stor fisk

– Hvordan er størrelsen?

– Svær. Det varierer fra år til år, men i år det stor fisk. Det pleier å være litt større fisk tidligere og bli mindre og mindre utover sesongen. Også kjøper vi ikke garnfisk, men nå får de stor fisk både på juksa og lina, og snurrevad, opplyser Forsstrøm.

– Dere trenger ikke garnfisk med god tilgang på line, juksa og snurrevad?

– Når vi ikke salter, men produserer filet, så har vi ikke bruk for garnfisk, for det blir litt feil størrelse, og kanskje litt feil kvalitet. Vi har nok fra andre typer båter, så vi trenger ikke de store garnfangstene. Storfisken, som ikke går gjennom maskin, sender vi rund, svarer han.

LES OGSÅ: Slik tar de grep for å unngå importsmitte: – Vi har følt veldig på dette ansvaret