Derfor kan matpakken din være giftig!

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Miljøgiften PFOA er forbudt i matvarer og klær, men likevel tillatt i matemballasje.

Molekylærbiolog Marianne Brattås sier til  BA at hun tror folk vet altfor lite om miljøgiftene som finnes i produktene man benytter i hverdagen.

Forbudet gjelder ikke matemballasje

– Muffinsformer, matpakkepapir eller for eksempel pappkopper. Væsken eller maten lar ikke være å sette seg fast eller trekke seg inn av seg selv, sier Marianne Brattås til avisen.

Klima- og miljødepartementet innførte i 2014 et nasjonalt forbud mot å bruke fluorstoffet PFOA i de aller fleste forbrukerprodukter, som i klær, sko, skismøring og tepper.

Forbudet gjelder imidlertid ikke matemballasje og matkontaktmateriale.

Lovverket om matemballasje forvaltes av Mattilsynet.

Perfluoroktansyre (PFOA) er et syntetisk stoff som ikke naturlig hører hjemme i miljøet.

Stoffet har vært brukt i en rekke ulike forbrukerprodukter i mange år, og benyttes blant annet for å gjøre dem vannavstøtende, ifølge Miljødirektoratet.

Molekylærbiolog og doktorgradsstipendiat Marianne Brattås ved UiB har skrevet en kronikk for å advare forbrukerne.

Forbudt giftstoff

– Man vet at det kan være skadelig for helsen hvis man inntar små doser over lengre tid, sier hun.

Hun mener det er absurd at forbudet også gjelder ikke matemballasje.

–  Man kan ikke ha på seg en jakke med dette stoffet, men maten vår kan vi pakke inn i det. Disse miljøgiftene lekker inn i kroppene våre, sier Brattås.

PFOA brytes svært sakte ned i naturen. Noen av dem kan hope seg opp og lagres i mennesker og dyr.

Hun har forsket på hvordan fisken i Mjøsa påvirkes av miljøgiftene i det svært forurensede vannet der.

Og konklusjonen hennes er klar: Fiskene som hadde levd ti år i vannet tok skade av de ulike miljøgiftene.

– Det vi vet om mennesker, er at PFOA kan være skadelig for fosteret i mammas mage. Det påvirker organvekst og utvikling av hjernen, sier hun.

Forbrukerrådet deler hennes bekymring

– Fluorerte stoffer har vært brukt ukritisk i en rekke ulike hverdagsprodukter fra 1950-tallet og frem til i dag, sier Gunstein Instefjord , fagdirektør for produktsikkerhet, mat og handel i Forbrukerrådet til BA.

På nettstedet Erdetfarlig.no kan du lese mer om giftstoffer i forbrukerprodukter.

Artikkeltags