Gå til sidens hovedinnhold

Markerte Hattfjelldals nye status med joik og taler

Artikkelen er over 2 år gammel

Tirsdag ble Hattfjelldals status som sørsamisk språkforvaltningskommune markert med ei flott tilstelning på torget i bygda.

Truet

Sametingspresident Aili Keskitalo var til stede under markeringen, og fikk blant annet høre engasjert sang av artistene Katarina Barruk, Thomas Gælok og Jørgen Stenberg.

Svenske Stenberg og Barruk synger og joiker begge på umesamisk som er på Unescos liste over truede språk. Tomas Gælok er bosatt i Trondheim. Han joiker og synger på sørsamisk.

 

Lovpålagt

Til sommeren er det to år siden Hattfjelldal ble opptatt som sørsamisk språkforvaltningsområde. Fram til nå har kommunen arbeidet med å følge opp de lovpålagte oppgavene som må på plass for at kommunen skal kunne påberope seg en slik status.

Les også

Fransisca (26) viser stolt fram det samiske: – Vi unge er sånn, «eg e samisk, drit og dra hvis du ikke liker det»

 

Språkår

I en pressemelding understreker ordfører Harald Lie at det internasjonale språkåret markeres i år. I den forbindelse ble det innbudt til folkemøte på Fjellfolkets hus etter konserten på torget. På folkemøtet orienterte sametingspresidenten om språkåret, mens Hattfjelldal kommune ba om innspill til hvordan de bør arbeide som sørsamisk språkforvaltningsområde.

 

Areal og arealbruk

I dag onsdag startet Hattfjelldalskonferansen på Sijti Jarnge. Tema første dag var språk, med blant annet informasjon om Samisk kunnskapspark (tidligere sameskolen) og hvordan de driver språkopplæring. I tillegg snakket Aili Keskitalo om Sametingets strategier for samiske språk.

Konferansen fortsetter torsdag. Da er det areal og arealbruk i et samisk perspektiv som står på programmet.

Les også

- Jeg har en klar formening om at det forventes at vi stiller opp som en språk- og kulturressurs

Les også

Hattfjelldal blir forvaltningsområde for samisk språk

 

Kommentarer til denne saken