Gå til sidens hovedinnhold

«Man kan ikke spise likes en får på Instagram og Facebook, eller betale husleien med inntekter fra konsertbilletter»

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Konsertbilletter betaler ikke husleien!

Profesjonelle utøvere får ikke brukt tiden sin best mulig. Arbeidet som går til skatteregler, markedsføring og nettverksbygging er for tidkrevende. Ofte fjerner dette fokus fra det en egentlig brenner for – kunsten.

De fleste som utøver kunst og kultur på et profesjonelt nivå i Norge lever ikke av det på heltid. Det er for mange vanskelig å overleve i hverdagen, og usikkerheten blir for stor. Man kan ikke spise likes en får på Instagram og Facebook, eller betale husleien med inntekter fra konsertbilletter.

Det er veldig tilfeldig hvem som klarer å orientere seg i hva det innebærer å være selvstendig næringsdrivende. En stor del av de som klarer det, har et nettverk rundt seg med erfaring innen feltet, men for de som ikke har denne støtten blir situasjonen ofte vanskeligere. Hvis vi ser over til det politiske landskapet settes ofte amatører og profesjonelle opp mot hverandre som om det ikke er plass til begge. Et prakteksemplar på dette er debatten om Europeisk kulturhovedstad.

Denne debatten mener vi er feil av så mange grunner, men den viktigste er kanskje det at vi må skape en hverdag der alle har muligheten til å overleve. Dette betyr ikke at alle skal bli den neste Astrid S, Odd Nerdrum eller Mona Berntsen, men at det skal være enklere å ta sjansen om man virkelig ønsker det. Vi i Nordland Senterungdom savner en arena hvor man kan utveksle erfaringer og utvide kontaktnettverket.

I helgen deltok vi på fylkesårsmøtet til Nordland Senterparti og vedtok i samråd med dem ny politikk som vi håper kan gjøre det enklere å leve som utøver. Vi mener vi må tilby gratis kurs til nyetablerte utøvere i markedet, jobbe for å gi kunst og kultur en høyere økonomisk status og samtidig etablere møtesteder der utøverne kan utøverne kan utvikle tverrfaglige samarbeid.

Spørsmålet er nå om vi klarer å få gjennomslag for politikken. Derfor vil vi utfordre de andre politiske partiene til å vedta samme politikk. Det er viktig at vi fortsatt skal være en god eksportør av god kultur, og da må Nordland bidra til å sette Norge på karet i det internasjonale markedet.

Kommentarer til denne saken