Gå til sidens hovedinnhold

Man bør snarest legge bort samferdselsprosjekter som ikke har livets rett, og som er tuftet på en gjøkunge-strategi – får vi ikke nok sparker vi bare ut naboen

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Flyplassprosjekt uten mening

Polarsirkelen lufthavnutvikling og Rana kommune kjemper en meningsløs kamp for å realisere et flyplassprosjekt fagmiljø etter fagmiljø fastslår er samfunnsøkonomisk ulønnsomt og som vil påføre fellesskapet et netto tap på en milliard kroner. Samtidig skriker en rekke helt nødvendige samferdselsprosjekt rundt i landet etter penger. Da er det i ett og alt forunderlig at man fra regjeringshold vil velsigne utbyggingen som foreløpig har en prislapp på rundt tre milliarder kroner, og som realiseres etter omfattende skrik og skrål.

Det eneste lille halmstrået som kan berge planene om en ny flyplass på Mo i Rana, er at flyplassene i Sandnessjøen og Mosjøen legges ned. Vi spør oss om det er det som er regjeringens og Stortingets ønske? Det framstår også som mer enn merkelig at en i utgangspunktet seriøs organisasjon som NHO Nordland ikke evner å se galskapen i det som skjer, og agere i forhold til det.

Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, har åpenbart gode poenger i sin kommentar på helg.no og isandnessjøen.no der han problematiserer det faktum at det nå planlegges to store flyplassprosjekter i Nordland, både i Mo i Rana og Bodø, med knappe 100 kilometers avstand i luftlinje. Samtidig påpeker Fjellheim det faktum at det er de som skriker og skråler mest som ofte får det som de vil. Han spør seg om ikke Stortinget heller burde se etter prosjekter som kan vinne bred oppslutning i nord, og mener landsdelen burde samarbeide når nye, store samferdselsprosjekter lanseres.

Tirsdag ble det kjent at det skal brukes 9,5 milliarder kroner på ny E6 gjennom Sørfold i Salten. Det er brukt et betydelig antall milliarder kroner på ny E6 gjennom Helgeland. Dette er gode samferdselsprosjekter som kommer hele landsdelen til gode. Samtidig vet vi at det er et stort etterslep på opprusting av fylkesveier, Nordlandsbanen skriker etter modernisering, det er behov for modernisering og oppgradering av havnene og vi har et kortbanenett i landsdelen som fungerer meget godt. Det er innen slike prosjekter landsdelen burde lett etter og prioritert gode prosjekter som er til beste for folk og samfunn. Man bør snarest legge bort samferdselsprosjekter som ikke har livets rett, og som er tuftet på en gjøkunge-strategi – får vi ikke nok sparker vi bare ut naboen.

Det er på tide Stortinget ser galskapen og tar ansvar. Vi kan ikke utvikle samfunnet på bakgrunn av popularitet og intens jakt på stemmekveg. Flyplassprosjektet på Mo i Rana er et slikt prosjekt. I tråd med anbefalingene fra en etterhvert svært lang rekke eksperter, bør det snarest skrinlegges, til beste for hele Helgeland.