Gå til sidens hovedinnhold

Galgenhumor åpner Lytt på Nytt festivalen

Artikkelen er over 4 år gammel

Anita Hartviksen Ravn og Ulf Skjæran står bak forestillingen En sørgelig affære, den har førpremiere i Mosjøen mandag. Den har fått æren av å åpne årets Lytt på Nytt festival.

For to år siden tok kjæresteparet Anita Hartviksen Ravn og Ulf Skjæran fra Hemnes, med seg egenkomponerte dikt og musikk til Vinterlysgeneral Wenche Bakken.

Skjæran hadde lest gjennom noen av tekstene til Ravn, og mente at dette kunne det bli noe spennende ut av.

– Dette kan resiteres over musikk tenkte jeg.

Utfyller hverandre

– Vi har snakket om at det kunne vært artig å gjøre noe sammen, sier Ravn, som tidligere har vært journalist i Rana Blad, i tillegg til å være tekstforfatter i skrivegruppen Uglene, som har gitt ut to bøker.

Skjæran på sin side har utdanning innen klassisk musikk, og er komponist.

– Teksten utfyller musikken, og vi har slitt med hva vi skal kalle det. Så det nærmeste vi kommer er musikkteater. For det er egentlig et teaterstykke og en konsert som går parallelt, sier Skjæran.

Forestillingen En sørgelig affære- Et utvalg vrangforestillinger består av dikt og musikk satt sammen til et stykke som handler om livets hverdagsøyeblikk. På scenen er det Maja Zakariassen som tolker tekst. Helheten kan handle om den ene kvinnen, og det kan handle om oss alle.

– Det er svart humor, morbide hverdagsbetraktninger og mye sårhet, forklarer tekstforfatteren, mens komponisten skyter inn:

– Og ikke minst absurd humor.

Mange av tekstene er flere år gamle, mens noen er nye. Og selv om tekstene er skrevet på forskjellige tidspunkt, er de beslektet i sjanger, og uttrykket har flere fellestrekk.

Mye av tekstarbeidet var ferdig produsert i det paret gikk i gang med å jobbe fram teaterstykket. Musikken binder sammen tekstene med felles gjennomgående temaer og motiver.

– Så da var det egentlig bare å følge hans prosess, og velge ut tekster. Det var artig å høre hva han lager ut av mine tekster. For han ser og hører ett eller annet i dem som jeg kanskje ikke gjør, sier Ravn.

Lokalt

I motsetning til et drama eller en roman er dikt veldig korte tekster, hvor hvert eneste ord har en betydning, og jobben består i å gjøre hvert ord betydningsfylt, forklarer instruktør ved Nordland Teater, Kristin Jørgensen, som har regi på forestillingen.

– Anita har skrevet tekster som er forunderlige og underlige, men veldig til å kjenne seg igjen i, mener hun, og gir et eksempel:

– «Å steke sin mor», det kan man av og til ha lyst til uavhengig av om man har hatt en god eller dårlig oppvekst, sier Jørgensen og ler.

Hun syns det er svært gøy å jobbe med en forestilling som er laget lokalt. Og sier at hun og skuespiller Maja Zakariassen liker å jobbe fram forestillingen.

–Vi har hatt det veldig godt sammen i denne absurde verden Anita og Ulf har komponert for oss.

En sørgelig Affære

Anita Hartviksen Ravn har skrevet tekst, og Ulf Skjæran har komponert musikken til forestillingen En sørgelig affære, som har urpremiere på Nordland Teater under Vinterlys, 13. og 14. februar.

Kristin Jørgensen har regi, og Maja Zakariassen er skuespiller i samspill med Kammerana og Vefsnensamblet. Musikere er Franziska Wika på piano, Trond Wika på fiolin, Ida Mouritzen på fiolin, Elin Korneliussen på cello og Maria Frolova på bratsj.

Kommentarer til denne saken