Nils G. Skarning leste med stor interesse Helgeland Arbeiderblads førstesideoppslag lørdag, der Grand Prix-kommentator og helgelending Jostein Pedersen sto fram og fortalte barna Elizabeth (4) og Magnus (6) hadde blitt angrepet av hunden til advokat Michael D. Smith i Sandnessjøen i sommer.

Nils G. Skarning er pensjonert politimann, med ni års fartstid bak seg i Politiets Hundepatrulje i Oslo, og 15 års tjeneste i Kripos. Han har drevet med hunder på fritida så lenge han kan huske, og nå bistår han organisasjonen www.hundebitt.no med faglige råd. Skarning har også regelmessige samtaler med foreldre som har fått sine barn skadet av hund, og han snakker mye med barn som har opplevd traumatiske episoder med hunder.

– Jeg underviser skolebarn om snille og farlige hunder, det vi si at barna lærer hvordan man oppfører seg med hunder i nærheten. Ungene er sultefôret på denne type undervisning, og mange barn har mangel på kontakt med dyr, sier Skarning.

Barneskrik som angrep

Nils G. Skarning frykter at barna til Jostein Pedersen vil slite med hundefrykt, og være psykisk skadd, i mange år framover.

– Det blir ei grov sammenligning, men ei kvinne som blir voldtatt, glemmer aldri opplevelsen. Ungene til Jostein Pedersen vil alltid huske hva som skjedde i Sandnessjøen. Jeg skjønner meget godt at Pedersen er forbannet, sier Skarning.

Han forteller at det er en typisk episode at en leken hund springer mot barn. Da løfter ungene automatisk armene i været og hyler, noe en hund kan oppfatte som lek, og det kan avstedkomme situasjoner med bitt. En annen utgang er at hunden blir redd barnet, og forsvarer seg.

– Hunden kan ta barneskrik som et angrep. Det å slippe to eller flere hunder løs når det er barn til stede, grenser til grov uforstand. Dersom denne hundeeieren i Sandnessjøen hadde hatt hundene sine i bånd, og bare gått forbi, ville dette aldri skjedd, sier Skarning.

– Mener du Michael D. Smith er egnet til å holde hund?

– Jeg kjenner ikke mannen, så det kan jeg ikke kommentere. Det er nå over 425.000 hunder i Norge, og erfaring, hendelser og statistikk sier klart at det er altfor mange mennesker som ikke burde hatt hund, sier Nils G. Skarning.

– Blir så dumt

Han forteller at 60 prosent av Norges befolkning sliter med hundefrykt i større eller mindre grad. Derfor mener Skarning at alle hundeeiere må vise respekt for denne frykten.

– Det gjelder også i dette tilfellet. Jeg skjønner det slik at Smith hadde fått anmeldelse på den samme hunden tidligere, og da burde han tatt affære før dette skjedde. Man kan ikke være så sleivete og la hundene springe løse. I mange tilfeller er småhunder mer enn nok til å skremme vannet av enkelte mennesker. En engelsksetter veier rundt 30 kilo. Det blir så dumt når advokaten helt åpenbart var klar over at den gamle bikkja var grinete, og bet litt. Han må ta konsekvensen av at han bor i tettbygd strøk. Der skal hundene alltid være i bånd, sier pensjonert politimann Nils G. Skarning i Oslo.