Anne Brith Davidsen Schoonhoven, Bente Nyland og Kjersti Krutnes åpnet mandag dørene til sin nye butikk i ledige lokaler i Døsen-bygget i Mosjøen sentrum.

– De fleste kaller dette for Døsenbygget, men vi har undersøkt nærmere om opprinnelsen til huset og funnet ut at det en gang var ei kvinne som het Hilleborg Grøftrem som drev losji her. Hun var født il 1856 og det fortelles om henne at hun var svært opptatt av at folk skulle trives. Hun kjente til når folk hadde geburtsdag og hun ba dem inn på kaffe. Vi ønsker å føre videre noe av det Hilleborg sto for. Det sier Anne Brith Davidsen Schoonhoven, som også vet at Helgeland Arbeiderblad har hatt tilhold i huset i mange år.

Hun mener at de tre som står bak forretningen skal vise service og ta seg tid til kundene. Dessuten håper hun at kundene gjerne kan være kvinner som vil kjøpe ting og møbler som gjør det trivelig i egen heim. Her skal de også finne et godt utvalg for gaver til jul, fødselsdager og andre merkedager.

Nederlandsk

Davidsen Schoonhoven forteller at hun har gått med en ide om å åpne en butikk med møbel- og interiørartikler siden hun bodde i Nederland og flyttet tilbake til Mosjøen. Hun luftet ideen for flere uten særlig respons. Sist sommer kom hun i snakk med Bente Nyland og Kjersti Krutnes, som tente fullt og helt på nyetableringen.

Siden den gang har ideen blitt til virkelighet. De tre har jobbet på spreng med forberedelsene, de har gjort markedsundersøkelser og de har innredet og malt om lokalene der det tidligere var bokhandel. At de møtte stor velvilje i Nordlandsbanken, gjorde også saken enklere.

– Vi har fått meget god hjelp av Frank Ulvang, som eier gården gjennom Dolstad Eiendom. Han har stilt opp seint og tidlig når vi ba om det.

I forretningen finnes møbler fra et dansk og et nederlandsk firma. I hyllene er det små ting til pynt og praktisk bruk og hele forretningen har fått et særdeles lyst og innbydende preg.

Helgeland

– I dag reiser helgelendinger gjerne helt til Trondheim eller Oslo for å finne noen av de varene vi selger. Derfor vet vi at vi har et stort potensial for kunder på hele Helgeland. Vi har vært i kontakt med kvinner i Mo i Rana og Sandnessjøen som vil komme hit for å se. Seinere skal vi invitere til kveldsåpent for tilreisende kvinner fra flere steder på Helgeland. Målet er at vi skal skape ei trivelig stemning for dem som tar turen hit, sier Davidsen Schoonhoven.

Hun har ansvaret for markedsføring og salg, mens Bente Nyland blir daglig leder og Kjersti Krutnes har ansvaret for innkjøp og utstillinger i forretningen.

De tre har fordelt oppgavene seg imellom og er enige om at de får lov til å være uenige i saker som dukker opp.

Avklart forhold

– Noe av det første vi var enige om, var at vi måtte få lov til å si hva vi mente og at vi ikke måtte være enige om alt. Hvis vi ikke kommer fram til enighet, skal vi ha avstemming og flertallet bestemmer, sier Bente Nyland.

De tre forretningsdrivende er likeverdige partnere i Hilleborgs hus. De er ulike typer med ulik bakgrunn, men ser fram til å jobbe sammen. Under planleggingen har de også søkt råd hos andre kvinner som har etablert seg i Mosjøen.

– Bare titt litt rundt i byen og legg merke til hvor mange kvinner som står bak etableringene i sentrum, sier Anne Brith Davidsen Schoonhoven.

De tre eierne og driverne av Hilleborgs hus har sagt opp faste jobber og satser på å lykkes i sitt nye hus.

Bente Nyland arbeider ut oppsigelse som daglig leder ved Lekebutikken Ringo, Bente Krutnes har arbeidet på samme sted og Anne Brith Davidsen Schoonhoven har sagt opp sin stilling som markedsansvarlig ved Norlandia Lyngengården hotell.