Gå til sidens hovedinnhold

Vil etablere matakademi på Helgeland

Artikkelen er over 16 år gammel

Jon Aga vil gjerne bidra til at turistene skal få topp mat og service – og at vi andre skal lære oss å nyte maten. Derfor etablerer han nå Det Helgelandske Matakademi.

Jon Aga ved Vega Havhotell er blitt viden kjent for sin kokekunst. Nå vil han gjerne dele sine kunster med reiselivsbransjen ellers på Helgeland – og de som ellers er interessert i matlaging og vinsmaking.

Det skal skje gjennom Det Helgelandske Matakademi som skal ha kurs både i helger og på ukedager.

Nyetablerte

Oppstart blir i mars, og de første kursene er særlig innrettet på nyetablerte og etablerere.

– Hjelp, turistbussene kommer!, er derfor tittel på første kurs. Utvikling av menyer med utgangspunkt i lokale råvarer, service og likviditet er stikkord for innholdet på dette kurset. – Målet er å være en hjelpende hånd til de som starter opp. I en slik sammenheng ser jeg på de andre reiselivsbedriftene i området som kolleger – ikke som konkurrenter. Når det nå satses på Helgeland, så må vi samarbeide for å få til ting, framholder Jon Aga..

Bedre kvalitet

For skal Helgeland lykkes med å få fornøyde turister, er han overbevist om at kvalitet og service er nøkkelord for bransjen.

– Å sette en kvalitetsnorm, og å være tro mot den, blir derfor et hovedtema på kursene. Et annet blir å være fokusert på økonomi, sette opp skikkelig budsjett og å være nøktern og ærbødig i forhold til det en holder på med, sier Jon Aga. Han har tidligere forelest på Gastronomisk Institutt i Stavanger, og startet også Geilo Vin som har en årlig messe med fokus på mat og vin.

Jon Aga vil videreføre noen av de erfaringene gjennom kursene ved havhotellet, og da med særlig fokus på mat.

– Med den tilgangen på råvarer vi har her på Helgeland må vi ta skikkelig vare på dem, fastslår Aga. Han mål er at det skal bli utviklet spesialiteter fra hver plass med utgangspunkt i de råvarene som finnes der.

Matglede

Men også hobbykokker og matglade skal få mulighet for å boltre seg på Det Helgelandske Matakademi.

Jon Aga tror mange i dag knapt tar seg tid verken til å lage eller nyte mat. Derfor vil han gjerne drive litt opplæring på det. – Mat er kultur og matglede er noe av det beste vi kan ha. Tenk bare hvor hyggelig det er å sitte sammen rundt et bord med god mat. Den opplevelsen vil vi dyrke ved Det Helgelandske Matakademi.