– Dette er kunst, ikke tagging, sier Are Kilvær. Han var én av de tre som natt til mandag streket opp Anette Sagens hoppsuksess, fra det nye utestedet Gilles til Kulturverkstedet i Sjøgata. Sammen med Per Vikan og Knut Olsrud brukte Kilvær to og en halv liter maling på stuntet. Ifølge Vikan trenger man like mye for å male ni kvadrat gulv.

Påfunnet har lokket fram både begeistring og sinne hos forbipasserende. Innehaver av Blomsterbua, Svein Haustreis, forteller om mange sure tilbakemeldinger tirsdag.

– Jeg ble tatt litt på senga, jeg var ikke klar over påfunnet. Folk mener dette ødelegger gata, sier Svein Haustreis, som også er formann i foreninga Sjøgata næring og miljø.

– Ikke vakkert

Han skjønner folk godt. Haustreis sier at han jobber for miljøet i Sjøgata, og derfor liker han ikke at streken er blitt så dominerende.

– En hvit strek i asfalten er ikke vakkert, og ikke et passende syn her. Jeg likte idéen kjempegodt, men streken må ikke få ligge her til den slites vekk. To døgn er nok, sier Haustreis. Han får støtte fra nestformann Wenche Ravnå.

– Markeringen i seg selv er artig, men det kunne passet bedre inn, sier hun.

Kommunestyrerepresentant Steinar Aufles (Ap) er i harnisk over det han så mandag morgen.

– Dette er tagging, det er vandalisme. Det er skjemmende i et vernet område som Sjøgata, og streken kan oppfattes som utrolig dårlig veimerking, sier Steinar Aufles.

– Dette må vi tåle

Nå ønsker hoppmalerne å søke Vefsn kommune om at streken må få stå ut året. De kaller streken en turistattraksjon, og regner med at den må forlenges etter vinteren, når Anette Sagen sannsynligvis har hoppet nesten til hotellhagen.

– Vi ønsker å ha streken her permanent. Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra folk som synes dette er veldig kult. Det er alltid noen som klager, men dette er altså ikke hærverk. Det er et kunststunt.

De som ikke liker streken kan gå på torget, mener Are Kilvær.

– Vi har hørt nok surmuling, legger han til.

Kanskje flyttes

Varaordfører Johanne Skjølberg vil gi en søknad seriøs behandling. Hun skulle selvfølgelig ønsket at malerne søkte før de malte, men Skjølberg synes stuntet er greit nok likevel.

– Dette må vi tåle, så lenge det ikke kommer slike stunts i hele byen. Dette er ikke det samme som tagging.

Vi må selvfølgelig diskutere om streken skal være i Sjøgata eller andre steder, men vi bør ha et monument over den prestasjonen Anette Sagen har gjort, sier Skjølberg.

– Det vil ikke være et nederlag å flytte streken et annet sted i byen, sier Are Kilvær.