– Bare skriv at Marit vinner. Jeg vil ikke ha det på meg at jeg spiller Yatzy, gliser Rune Ekrem fra Herøy. Han tilbrakte påsken sammen med kona Marit Stenbakken i campingvogn og et meget forseggjort spikertelt, på Offersøy camping cirka tre mil utenfor Sandnessjøen.

Det mildt sagt vekslende påskeværet var ikke til å bli klok på, men langfredag var hjemmehyggen sikret med påskelys, påskekyllinger og krim av Jo Nesbø. Påsken skiller seg imidlertid ikke spesielt ut i Rune og Marits campingliv.

– Vi er helårscampere, og har holdt på siden 1991. Vi tilbringer 100 av årets døgn i vogna. Vi har stått både på Luktvatnet og på Skjåmoen i Vefsn. Men det ble for mye snømåking, og vi er ikke skifolk. Derfor er Offersøya helt ideelt for oss, sier Marit og Rune.

Nevenyttig

Det har vokst fram et eget campingsamfunn på Offersøya, med campere fra hele Helgeland. Om man ikke har blitt en stor familie, så er samholdet viktig på en campingplass.

– Vi har mer sosialt samvær med naboene her enn hjemme på Herøy, sier Rune og Marit. De omtaler campingen som terapi for samlivet i en ellers hektisk hverdag. Fra Herøy til Offersøya er det bare en svipptur med bil og ferje, og roen senker seg raskt i campingvogna. Det er det ikke alle som skjønner.

– Vi er nok litt harry for de fleste. Campere blir sett på som en rar gjeng som bare liker svensktopper, flirer Rune. Mange blir overrasket når de oppdager komforten som rår i campinglivet. Vogn, spikertelt og en gjev terrasse utgjør akkurat passelig hytteluksus.

– Men begge må like campinglivet, ellers er det dødfødt. Man må også være nevenyttig, for dette er ingen billig hobby, sier Marit.

Syk av lengsel

Hun opplever at folk spør om det ikke er kaldt å bo i vogn, og om hvordan campere fikser dusjing og andre nødvendigheter.

– Folk har de underligste forestillinger om hvordan det er å ha vogn. Det er visst "finere" med hytte. Men vi har dusj i vogna, og eget servicebygg på campingplassen, sier Marit. Plassen ligger i ly for nordavinden, og veien ut i marka er kort. Utendørs er det laget en felles bålplass som brukes når været tillater det.

– Da er det bare å dra på seg tjukkjeledressen, sier Rune. Til sommeren går turen til Øland i Sverige, der også svenskekongen har sitt feriested. Camping er en livsstil som ikke lar seg parkere like lett som vogna.

– Jeg vet om folk som blir syke hvis de ikke kommer seg hit til Offersøya i helgene, sier Rune. Marit mener dette livet passer best for folk uten maur i buksa.

– Jeg har to barnebarn på 11 og 13 år. De synes dette er drittkjedelig, og det skjønner jeg godt, sier Marit Stenbakken.