Gå til sidens hovedinnhold

– Utnytt Himmelblåeffekten

Artikkelen er over 12 år gammel

Skuespiller Hallvard Holmen, alias "Roy" i Himmelblå, har tilhørerne i sin hule hånd når han oppfordrer helgelendingene til å vise hva vi kan by på.

– Butikken som solgte meg den rosa dressen jeg bruker i 8. episode der jeg er på date, har solgt hele fire slike, etter den siste episoden før jul. Publikum ler hjertelig.

Vi er på høstens store reiselivsmesse for Helgeland i lokalene til ærverdige Oslo Sjømanssforening i Kronprinsens gate i hovedstaden.

Her møtes reiselivsaktører fra hele Helgeland til samarbeid og "mingling", som dagens konferansier Inger Gunn Sande, fra Brønnøysund kaller det. Utflyttede Helgelendinger bosatt i og omkring Oslo har møtt opp for å se, høre og ta seg en prat med både utstillere og likesinnede.

Hjemlengsel

I et hjørne av lokalet sitter daglig leder Hildegunn Nordum og styreleder Erna Hennie Øvergård fra Utværet Lånan, med en "dunharpe" mellom seg.

De viser hvordan renseredskapet for ederdun brukes. Det er denne dunen som blir til de eksklusive dundynene som kong Harald og dronning Sonja fikk med seg fra besøket på Helgeland i sommer. Dynene selger de fra rundt 40 000-75 000 kroner. På spørsmål om hvem som kjøper luksusdynene, forteller Hildegunn Nordum at det er utflyttede vegaværinger bosatt fra Trondheim og sørover.

Ederdundamene vekker hjemlengsel hos Sissel Mørch som er en av tilhørerne og utflyttet Ranværing.

– Jeg lengter bestandig nordover, forklarer hun. Og det er klart jeg får hjemlengsel av å være her, forteller Sissel, som mer enn gjerne skulle bodd nordpå men som peker på jobben sin her som soneterapeut som årsak til at hun fortsatt bor i Oslo.

Gjestfrie Ylvingen

Hallvard Holmen alias "Roy" i NRK-serien Himmelblå er en av foredragsholderne på messa.

Han blir intervjuet på scenen av konferansieren Sande og forteller om hvordan han blant annet kom fram til karakteren Roy.

– Det er et tverrsnitt av folk jeg kjenner fra landsdelen, smiler han lurt. Latteren runger fra et lyttende publikum. Så forteller han videre at det også var viktig for ham å ikke drite ut denne karen med kjeledress og skinnlue. Hallvard snakker varmt om gjestfrie folk på Ylvingen som inviterte Himmelblågjengen hjem i sine egne stuer. Det er nok er en av grunnene til at Himmelblågjengen følte seg så velkommen, og at serien nå skal utvides til enda flere episoder, mener han.

Fotograf Inge Ove Tysnes fra Sandnessjøen viser naturfotografier på det store hvite lerretet, fra et Helgeland i vinterlig snø- og isdrakt og forteller om de to langbeinte tjeldene vi ser. Dønnes kirke i vintersol er et av de mange andre fotomotivene han viser tilhørerne og de andre messedeltagerne. Vår-, sommer- og høstfotografier av fjell og hav er andre motiver.

Sæterstad Gård i Hattfjelldal og Torghatten Camping har felles stand, hvor publikum blant annet kan smake på både brun og hvit geitost, varm- og kaldrøykt røye og kaffeost, alt laget i Helgelands-regionen.

Hold dere hjemme

Jostein Pedersen, frilansjournalist fra Dønna og bosatt i London er også her.

Han oppfordrer rett og slett til at helgelendinger må holde seg hjemme når de får besøk. Han viser til at fellesferien kanskje burde vært lagt til andre tider av året siden sommermånedene framover skal brukes til å vise fram Helgeland fra sin beste side. Han peker også på viktigheten av å se på mulighetene Himmelblåserien gir.

– Hadde Ylvingen ligget på Sunnmøre ville sunnmøringene allerede sørget for å bygge tunnel dit, understreker han smilende.

Og en av dem som kanskje nettopp har utnyttet Helgelandskystens muligheter og Himmelblåeffekten er potetskreller og daglig leder av suksessbedriften Klokkargården i Rødøy, Malin Arntsen. Til henne kommer nå blant annet stressede søringer for å kjøpe seg litt stillhet og spise både kamskjell og fisk i det som før var en fjøs med møkk-kjeller.