Utforsker fjellets hemmeligheter

NORGES FEMTE LENGSTE: Bengt Hansen og Jan Odvar Nielsen i Velfjorden har vært i nærkontakt med grotter i sommer. Her foran inngangen til Norges femte lengste vannfylte grotte som strekker seg minst 306 meter innover i fjellet. (Foto: Sigfrid Hagerup)

NORGES FEMTE LENGSTE: Bengt Hansen og Jan Odvar Nielsen i Velfjorden har vært i nærkontakt med grotter i sommer. Her foran inngangen til Norges femte lengste vannfylte grotte som strekker seg minst 306 meter innover i fjellet. (Foto: Sigfrid Hagerup)

Artikkelen er over 9 år gammel

I løpet av sommeren har Jan Odvar Nielsen og Bengt Hansen utforsket mangfoldige grotter i Velfjord. Med hjelp av grottedykkere har de funnet Norges femte lengste vannfylte grotte. Og de har mer i vente.

DEL

– Neste gang vi kommer oppover skal vi utforske ei anna vannfylt grotte. Vi har dykket 90 meter inn i den så langt, men den har potensial til å være vesentlig større. De fleste kjente norske grotter - bortsett fra Plura i Rana som er 475 meter lang - er trange og 30-40 meter lange i gjennomsnitt. Den neste grotta vi skal dykke i kan være 6-700 meter lang. Om den er Norges lengste vil tida vise, forteller grottedykker Hallgeir Revhaug.

Grotterikt område

Å komme til Velfjord er som å komme til godteributikken for grottedykkerne, og Revhaug har stor tro på Sør-Helgeland Opplevelsers satsing på utmarksturisme. Han tror også at grottebesøk kan være med og trekke enda flere turister til området.

– Med den naturen dere har der oppe er det bare fantasien som setter begrensninger. Det er fantastisk vakkert, sier Hallgeir Revhaug. Sør-Helgeland Opplevelser har fått støtte fra Nordland fylkeskommune til å utforske grottene i Velfjord med tanke på å bruke dem i reiselivssammenheng. Prosjektet har en prislapp på 225.000 kroner, der fylkeskommunen bidrar med 70.000.

– Vi er inne i del én nå, med å utforske og kartlegge grottene. I del to skal vi evaluere grottene vi har funnet med hjelp av forsker i speleogoli, Stein Erik Lauritzen. Han vil være med og vurdere om grottene er for sårbare eller om de egner seg i reiselivssammenheng, forteller Jan Odvar Nielsen i Sør-Helgeland Opplevelser.

– På 80-tallet ble det sagt at det finnes 1.000 grotter i hele Nordland. Per i dag vet vi at det ligger 350 kjente grotter bare i Velfjord, og jeg antar at vi ender opp på 1.000 - 1.100 grotter i Brønnøy når vi har fått undersøkt hele området, legger han til.

Ekstremdykk

For det er noe spesielt med kalksteinsfjellene i Velfjord som har gitt opphav til mange grotter gjennom årenes løp. Etter en humpete tur i bilen til Jan Odvar Nielsen med Bengt Hansen i passasjersetet, kommer vi fram til ett av de hemmelige stedene der grottene ligger tett i tett. Både over og under vann. Første stopp er den nylig utforskete Panzergrotta som strekker seg minst 306 meter innover i fjellet.

– Vi kaller den Panzergrotta fordi vi synes det var veldig beskrivende for grotta her, den er helt spesielt sammensatt. Det meste av kalkberg har etset bort og det som er igjen er veldig tykk jernmalmholdig skifer som ser ut som panserplater på krigsskip. Det er nesten som å dykke i et vrak inne i berget, forklarer Hallgeir Revhaug, én av de fire dykkerne som har utforsket den vannfylte grotta. Det er bare 20-25 dykkere i Norge som utfører denne typen dykk, og sikkerhet er det første og siste de tenker på før grottedykkerne går under vann.

– Det er en form for ekstremdykk, det er det. Det er mye planlegging før et dykk, og alt av utstyr er montert sånn at du når det mens du dykker. Du må få med at vi ikke er noen Rambo-dykkere, vi er familiefolk alle sammen, understreker Revhaug.

Uberørt natur

På turen bort til den neste vannfylte grotta som kan vise seg å være Norges lengste, går vi forbi to andre grotter. Den ene har Jan Odvar Nielsen allerede rukket å ta en titt inn i, den andre har Bengt Hansen akkurat oppdaget. Noen steiner må vike for å få et stort nok hull for å komme seg inn, og først forsvinner Jan Odvar.

– Det er svært her inne, kommer det etter ei lita stund fra åpningen i bergveggen. Så forsvinner Bengt den samme veien.

– Vi blir borte maks én time, smiler han. Men det tar ikke lang tid før Jan Odvar er tilbake i åpningen for å overbevise journalisten om at hula er verdt et besøk. Smånervøs åler jeg meg inn, og kommer snart til et rom der jeg kan stå oppreist. Hjertet banker mens lommelykta tegner vegger og tak i jordas indre, der sannsynligvis ingen andre tidligere har satt sine føtter. Ute i lyset igjen virker naturen og ville Velfjord enda klarere og vakrere. Med skog, åser, vann og villbringebær som smaker sommer.

– Vi hadde noen prøvebesøk i fjor for å ta imot folk, og besøk i grotter har vært en del av nesten alle turene sammen med hundekjøring, jakt og fiske. Uten velvilje fra grunneiere og dugnadsinnsats fra grottedykkerne som alle er med i foreningen Troglodytt, hadde ikke dette gått. Til neste år håper jeg at vi kan satse for fullt, avslutter Jan Odvar Nielsen.

Artikkeltags