Gå til sidens hovedinnhold

Ung bonde satser friskt

Artikkelen er over 14 år gammel

Thomas Brekk (24) fra Sømna overtok slektsgården for snart to år siden. Nå har han vært på det private markedet og sikret seg en ekstra melkekvote på nesten 50.000 liter.

Det er hard kamp for å sikre seg melkekvoter i år. Den unge gårdbrukeren fra Brekkeidet i Sømna er klarte å sikre seg 50.000 liter ekstra. Samlet sett har han en melkekvote på nesten 130.000 liter, det gjør den unge gårdbrukeren til en middels stor bonde i kommunen. Gjennomsnittskvoten i Sømna ligger på omkring 100.000 liter.

Høy pris

Ettersom melkekvotene er så ettertraktete som de er, ligger literprisen på det private markedet på mellom 9 og 10 kroner literen. Dersom man kjøper fra Staten er literprisen på 3,50 kroner uten moms.

– Man må satse hvis man skal fortsette som gårdbruker, det er bare synd at det er så dyrt å kjøpe melkekvote, sier Brekk.

Selv var han heldig og hadde kontakter som gjorde at han fikk kjøpe for 9 kroner literen, det vil si en investering på nærmere 450.000 kroner i ny melkekvote. For å kunne fylle kvoten må han i løpet av nyåret skaffe seg opptil 15 nye melkekyr.

Vanskelig å investere

Brekk har behov for å bygge ut for å få plass til alle dyrene. Dette hadde han tenkt å gjøre tidligere i år, men da var allerede alle tilskuddsmidlene hos Innovasjon Norge brukt opp. Nå skal han sende inn en søknad med plantegninger på nyåret og håper han blir blant dem som får nyte godt av tilskuddskvoten som i år var på 13,6 millioner kroner for hele fylket.

– Det er litt dårlig planlagt at Innovasjon Norge oppfordrer unge bønder til å søke om midler så blir de brukt opp med en gang, sier Brekk oppgitt.

Litt motgang stopper imidlertid ikke bonden som ser lyst på framtida og yrkesvalget sitt.

– Det er kjempeinteressant å være gårdbruker og jeg får ikke minst være min egen herre og styre hverdagen min. Jeg kunne aldri tenkt meg å ha en arbeidsdag fra klokka 8 til 16, konkluderer Brekk.

Ung satsing

Det er mange unge mennesker i Sømna som velger å ta over gården hjemme. I løpet av de siste to årene har 14 av eierskiftene i kommunen vært av unge mennesker under 35 år. Dette viser ifølge landbrukssjefen at det hersker en stor optimisme hos gårdbrukerne i kommunen.

– Nå er det mange som ønsker å satse. På slutten av 90-tallet var det mange som solgte kvotene sine, men nå er vi oppe på den totalkvoten vi hadde i kommunen før dette hendte, sier Nils Nyborg.

Melkekvotene kan selges fritt rundt i fylket, men det er langt fra nok melkekvoter til alle som ønsker å utvide. Ved etterspørselsoverskudd innen fylket, får alle kjøperne som oppfyller vilkårene kjøpe lik kvotestørrelse begrenset oppad til 1.500 liter kumelk. Deretter fordeles den resterende mengde på alle kjøpere ut fra en lik prosentandel av innmeldt kjøpskvantum.

– Nei, det er ikke nok melkekvoter til alle, medgir landbrukssjefen.

Dette kan også Thomas Brekk bekrefte.

– Det kan virke som om det er en stor optimisme i kommunen. Alle er interessert i å satse og folk kjøper melkekvoter som gale på det private markedet og også gjennom staten. Jeg satser på å utvide, og det at andre er villige til å satse gjør det enklere for meg å ta steget, avslutter Thomas Brekk.