Ugjenkallelig slutt

TUNGT, 
MEN NØDVENDIG: 
¿ Avgjørelsen om å legge ned driften ved Mosjøen Veveri har vært utrolig tung, men også nødvendig, innrømmer direktør 
Torgeir Markhus, 
Synnøve Bang-Bertelsen 
og Åse Bogfjelldal.
(Foto: Snorre P. Sjøvoll)

TUNGT, MEN NØDVENDIG: ¿ Avgjørelsen om å legge ned driften ved Mosjøen Veveri har vært utrolig tung, men også nødvendig, innrømmer direktør Torgeir Markhus, Synnøve Bang-Bertelsen og Åse Bogfjelldal. (Foto: Snorre P. Sjøvoll)

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Onsdag vedtok styret ved Mosjøen Veveri å legge ned driften ved bedriften. Dermed er det slutt på 55 års industrihistorie i Mosjøen.

DEL

– Styret vedtok i går en styrt avvikling av hele driften ved veveriet, også de ansattes representanter var med på denne avgjørelsen. I løpet av oktober vil alle ansatte motta sine oppsigelser, sier Torgeir Markhus, direktør ved Mosjøen Veveri.

På det meste har det vært 200 ansatte ved veveriet, i dag er det 24 ansatte. Siden avviklingen er styrt, vil de ansatte få jobbe ut oppsigelsestiden sin. De lengste har fem måneders oppsigelsestid.

– Det har vært utrolig surt og tungt å ta denne avgjørelsen, men den har vært helt nødvendig.

Ryggen mot veggen

Mosjøen Veveri har over en lengre periode kjempet for sin eksistens med ryggen mot veggen. Rundt nyttår mistet bedriften sin største kunde, og dette viser seg nå å bli bedriftens banesår.

– Nedtrappingen skjedde gradvis fram mot ferien, men denne kunden utgjorde rundt halvparten av salget ved bedriften. Dette førte også til at nesten 30 ansatte måtte gå, forteller Markhus.

Dette betydde nye utfordringer for bedriften og styret satset på videreforedling og utvikling av nye produkter man kunne bygge den framtidige driften rundt.

– Etter vår mening hadde vi også funnet et produkt det var riktig å satse på, men måned for måned ble selskapet tappet for midler og styret har sett at vi ikke har ressurser nok til å komme i mål.

Gjort sitt beste

Markhus vet ikke hva som vil skje videre med produktet som var under utvikling ved bedriften, men utelukker ikke at andre kan overta utviklingen.

– Andre kan kanskje fortsette med utviklingen, men vi er ikke i stand til det. Vi har nå vedtatt en styrt avvikling slik at vi kan avslutte driften og samtidig ta hensyn til de ansatte, våre kunder og kreditorer.

Direktør Torgeir Markhus mener at han, styret og de ansatte har gjort sitt ytterste for å kunne opprettholde driften ved Mosjøen Veveri.

– De som jobber her har et stort hjerte for veveriet og har virkelig stått på for bedriften. Kommunen og fylkeskommunen har hjulpet til og vi har fått støtte fra Innovasjon Norge og Helgeland Sparebank. Vi har alle gjort det vi har kunnet, men nå er det ugjenkallelig slutt.

Vemodig

Synnøve Bang-Bertelsen, leder for Fellesforbundets klubb ved bedriften, har vært ansatt ved bedriften i 32 år. Hun sier styrevedtaket ikke kom som noe sjokk.

– Dette er bare kjempevemodig. Vi har vært forberedt på at dette kunne komme, men likevel er det trist. Vi har vært gjennom mange dype bølgedaler, men har alltid kommet opp med hodet over vannet. Nå er det slutt, og jeg tror styret har tatt den riktige beslutningen.

Hun får følge av fagforeningslederen for lederne ved bedriften, Åse Bogfjelldal, som har vært ansatt ved bedriften i 42 år.

– Vi var forberedt på dette, men det er virkelig trist. Veveriet har vært en fantastisk arbeidsplass for oss som har vært med fram til i dag, det er jo derfor vi har vært her så mange år. Opp gjennom årene har Bang-Bertelsen og Bogfjelldal måttet se at mange kollegaer har mistet jobben, rundt 30 bare i år.

Nye utfordringer

– De fleste har fått seg nye jobber. Vi som nå mister jobben vår sitter på utrolig mye kompetanse og jeg tror de fleste av oss har en sjanse til å få ny jobb, sier Bogfjelldal.

Synnøve Bang-Bertelsen frykter likevel at det kan by på vanskeligheter for de eldste kollegaene som nå må gå fra veveriet.

– Mange av oss er rundt 60 år og da kan det være vanskelig å få seg ny jobb selv om vi er en stabil arbeidskraft med stor arbeidserfaring. Vi må bare prøve å ta dette som en ny utfordring, mener hun.

Tidlig i 2009 vil den siste ansatte gå ut av dørene her, og da er det nok slutt på veveriproduksjonen i Mosjøen for godt.

Artikkeltags