Gå til sidens hovedinnhold

– Trist å tape kraftkampen

Artikkelen er over 13 år gammel

– Utfallet er trist, kommenterer administrerende direktør Ove Brattbakk i HelgelandsKraft AS til saken fra EFTA-domsstolen om den norske hjemfallsordningen for kraftverk.

– Det positive får så langt være at selve hjemfallsinstituttet kan beholdes, slik jeg forstår dommen. Men blir det slik at de kommunalt eide kraftverkene som Helgelandskraft, etter en tidsperiode må overleveres vederlagsfritt til Staten, vil det også være både alvorlig og høyst urettferdig, sier kraftlagsdirektøren.

Han håper nå politikerne straks går i gang med å gjøre en jobb for å sikre at kraftverkene verken blir gratisgaver eller spekulasjonsobjekt. for salg.

– Det bør kunne finnes ordninger innen hjemfallsinstituttet som hindrer dette, og som gjør at dagens kraftregime tilnærmelsesvis kan opprettholdes. Men dagens særkrav om at private kraftverk må overføres vederlagsfritt til Staten etter en periode på 60 år, må nok klart ta slutt, mener kraftslagsdirektøren.

– Tilsvarende har det ikke vært for offentlig eide kraftverk, og det ligger til grunn for domstolens krav om likebehandling, sier administrerende direktør Ove Brattbakk.

– Etter dette må løsningen bli samme regler for offentlige og private kraftverket, men det må skje gjennom ordninger som sikrer både lokale og nasjonale interesser, herunder kommunene som eiere, legger kraftlagsdirektøren til.

Også ordføreren i Hattfjelldal Asgeir Almås (Ap) er skuffet over dommen, men han betegner likevel utfallet som ventet.

– Nå må oppgaven bli å sikre fortsatt nasjonal kontroll med kraftressursene innenfor de nye rammebetingelsene. Det tror jeg bør være mulig, sier Almås.