Trenger hjelp til å hjelpe

BRENNENDE HJERTE: Tanita Thomassen fra Brønnøysund har besøkt funksjonshemmete unge i Moldova, og må bare hjelpe. Nå håper hun at flere har lyst til å bidra. (Foto: Sigfrid Hagerup)

BRENNENDE HJERTE: Tanita Thomassen fra Brønnøysund har besøkt funksjonshemmete unge i Moldova, og må bare hjelpe. Nå håper hun at flere har lyst til å bidra. (Foto: Sigfrid Hagerup)

Artikkelen er over 9 år gammel

Tanita Thomassen (20) er selv blind, men føler seg likevel heldig. Nå jobber hun for å hjelpe funksjonshemmete i Moldova.

DEL

Hun har besøkt utviklingshemmete i Moldova. Og må bare hjelpe. Nå håper hun å få hjelp av andre til å bidra til at funksjonshemmete ungdommer kan få et bedre liv. For turen til Moldova i september gjorde inntrykk. Hun føler seg heldig som bor i Norge.

– Vi som er funksjonshemmete i Norge er heldige. Vi har alle muligheter til å gå på skole, få mat og alt vi har behov for. Våre klager er luksusklager i forhold til deres. De mangler grunnleggende behov, sier hun engasjert.

Møtte ildsjelfamilie

I Moldova får funksjonshemmete mellom 300 og 600 lei i måneden i pensjon.

– 600 lei er 300 kroner. Det går til å betale strøm, husleie og oppvarming, og de har lite penger til mat og klær, forteller Tanita Thomassen.

I Moldova traff hun også Denis. De ble kjærester, og Tanita ble nærmere kjent med hans familie. Foruten Denis som er blind, har familien sine utfordringer.

– Faren ser litt dårlig og mora har tre prosent syn. Hun jobber masse for funksjonshemmedes rettigheter i Moldova. Søsteren Elena (14) er blind og multihandikappet. Hun trenger støtte til medisinsk behandling, forteller Tanita.

Kommer seg ikke ut

I tillegg til å hjelpe Elena, har Tanita lyst til å hjelpe fire andre funksjonshemmete ungdommer. Nå er hun sammen med Denis´ familie i ferd med å starte opp organisasjonen "The right to live".

Derfor har hun besøkt unge funksjonshemmete i Moldova, for å se hvordan de lever. Hun har sett funksjonshemmete som bor på ett rom sammen med familien, og som ikke har kommet seg ut på fire år fordi de mangler rullestol.

– Jeg reiser ned til Moldova i begynnelsen av april, og hvis folk vil bidra med noe er det kjempefint, særlig hvis familier med funksjonshemmete vil hjelpe. De vet litt mer hva det betyr, mener Tanita.

Glad for å hjelpe

– Det er fantastisk at jeg som er blind kan hjelpe funksjonshemmete der nede. Selv om jeg er blind kan jeg gjøre noe for andre. Alle kan gjøre noe, og alle små gaver vil bli en stor gave i lag, understreker hun. Tanita snakker raskt og engasjert. Moldova-prosjektet har gitt henne nye perspektiv på livet.

– Det får meg til å innse hvor heldig jeg er og hvor mange muligheter jeg har. Det er fryktelig at de har det sånn bare en flytur tre-fire timer unna, forteller hun. Planen er å arrangere en konsert med funksjonshemmete i Brønnøysund til inntekt for prosjektet i Moldova før hun reiser nedover. Og hun håper at flere vil hjelpe de funksjonshemmete i det fattige landet til å få et verdigere liv.

– Det er bare å ta kontakt. Har noen lyst til å hjelpe en spesiell, kan de gjøre det. Da tar vi med gaven dit og tar med video og bilder tilbake. Vi skal også kjøpe inn ting de trenger, så pengene går til det de skal, avslutter Tanita Thomassen.

Artikkeltags