Tre søstre <br/> blant ofrene

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Både de to omkomne og de to som er antatt døde etter raset i Jamtfjellet, er kvinner. Tre søstre er blant ofrene. Se video inne på saken. SAKEN OPPDATERES FORTLØPENDE.

DEL

De omkomne er:

  • Berit RUGELDAL, f. 1963, adresse Vefsn kommune
  • Tove Peggy ÅKERØY, f. 1964 adresse Vefsn kommune

Navnet på antatt omkomne er:

  • Bjørg Heidi ÅKERØY, f. 1966, adresse Vefsn kommune
  • Therese Mari ÅKERØY, f. 1980, adresse Brønnøy kommune

Politiet på Helgeland har på nåværende tidspunkt ingen ytterligere informasjon å komme med.

Ekstrem fare for nye ras gjør at politiet innstiller letingen etter de to i turfølget som ikke er funnet.

Helgeland Arbeiderblad har vært oppe i helikopter og sett på rasområdet.

– Det er ekstremt stor rasfare i området. Høyere opp i fjellet, over der raset som tok de åtte skiløperne, er det en stor snøfonn som demmer opp smeltevann. Sprekkdannelser i denne fonna samt den generelle vurderingen av rasfaren, gjør at vi har innstilt all letevirksomhet etter de to som ikke er funnet, sier politimester i Helgeland politidistrikt, Håvard Fjærli.

Mannskapet på seaking-helikopteret som deltok i redningsaksjonen, fløy i natt over området.

– Det var ambulansehelikopteret fra Brønnøysund som hentet ut to skadde og to omkomne i natt. Mens denne operasjonen pågikk, ble det søkt langs deler av det flere hundre meter lange raset av mannskaper fra politi og hjelpekorps som var med ut, forteller Fjærli.

To andre i følget, en mann og en kvinne, ble også tatt av raset, men startet etter hvert å gå sørover i et forsøk på å få tak i hjelp. De ekstreme forholdene gjorde imidlertid at de søkte tilflukt i en gapahuk innerst i Haustreisdalen. Da de hørte seaking-helikopteret skjøt de opp en nødrakett, og ble deretter hentet ut, opplyser Fjærli.

Han har lagt ned forbud mot all ferdsel i fjellet på grunn av rasfaren.

– Det vil ikke bli igangsatt leting etter de to som ikke er funnet før vi har hatt eksperter fra Norges geologiske institutt ute i området. Når det vil skje er usikkert. Både temperatur, føre og værforholdene generelt gjør at vi opptrer svært forsiktig slik at vi ikke setter mannskapene i noen fare, opplyser politimester Håvard Fjærli.

Dette har skjedd:

Et turfølge på åtte personer ble overrasket av et stort snø- og jordras ca. klokken 15 den 16. mai.

Følget var på tur på ski til Jamtfjelltinden i Vefsn for å sette ut en fjelltrimpost.

- Raset som gikk var på 50-60 meters bredde. Alle åtte ble tatt av raset, av disse er to bekreftet omkommet og to skadet, den ene alvorlig. To personer er fremdeles savnet, sier politimester Håvard Fjærli. To av de åtte personene kom uskadd fra raset og tok seg sørover mot Haustreisdalen. Der ble de plukket opp av redningshelikopteret.

Politiet regner med at de to savnede også omkommet.

De skadde er fraktet til sykehuset i Mo i Rana. Skadene er moderate, opplyser kirurgisk overlege Rannveig Aspevik i en pressemelding.

De to er henholdsvis 49 og 52 år.

De er stabile, men befinner seg fortatt på intensivavdelingen på sykehuset.

Fem kvinner og tre menn

Turfølget besto av fem kvinner og tre menn i alderen 30 til 50 år, de fleste fra Mosjøen.

- De to som er omkommet er begge kvinner. De to som er savnet er også kvinner, opplyser Fjærli.

Et Sea King helikopter fra Hovedredningssentralen i Bodø, ble satt inn i søket og fraktet politimannskaper inn til rasstedet. På grunn av esktreme forhold i fjellet er politiet nå fraktet ut igjen.

- I følge piloten på Sea King-helikopteret er det nå ikke forsvarlig å lande inne i rasområdet. Vi frakter folk inn og ut av området utelukkende med helikopter. Det har gått flere store ras i området og jeg legger med dette ned forbud mot å ferdes i området, sier politimester Fjærli.

Gravde ut de døde

Henrik Sikkestad og Jørn Ove Jacobsen fra politiet har vært på ulykkesstedet med snøscootere og deltatt i redningsaksjonen. De to beskriver forholdene i fjellet som særdeles vanskelige.

De to skadde personene og de to omkomne ble funnet klokken 03.45 natt til 17. mai.

Det var de to overlevende som gravde ut de omkomne fra raset. Turfølget fikk ikke varslet om hjelp fra stedet. Det er ikke mobildekning i rasområdet. De to personene som var helt uskadet, gikk av gårde for å hente hjelp. De ble funnet i god behold mandag morgen.

Politiet arbeider med å få kontaktet pårørende.

Kommunens kriseteam samlet for å ta hånd om disse.

Helgeland politidistrikt har opprettet et telefonnummer som pårørende kan ringe til i forbindelse med rasuylykken i Vefsn.

PÅRØRENDETELEFON - 75 11 28 54

Vefsn kommune har etablert sitt kriseteam i Bedehuset i sentrum av Mosjøen, hvor pårerøende kan møte opp.

Politi vil også være tilstede her.

Artikkeltags