Gå til sidens hovedinnhold

Tidligere HA-journalist midt i katastrofen

Artikkelen er over 16 år gammel

VG-journalist og mosjøværing Marius Tetlie ferierte på Phi Phi-øyene for tre år siden. Tirsdag var han tilbake, i et knust ferieparadis med døde mennesker overalt.

Marius Tetlie jobber i ett av de fire teamene som Verdens Gang har sendt ned til katastrofeområdene. Tetlie bodde i Mosjøen i ti år, og gikk både ungdomsskolen og videregående i byen midt i Norge. I flere år jobbet han som frilans og vikar i Helgeland Arbeiderblad.

Nå er Tetlie bosatt i Kristiansand. 2. juledag klokken 12 fikk han forespørsel om å reise til Thailand for å dekke katastrofen. To timer seinere satt han på flyet til Oslo.

– Jeg tok utfordringen, sier Marius Tetlie.

Syn og lukt

Han sitter på sitt hotellrom i Krabi by, øst for Phuket. Krabi by er ikke ødelagt, men tirsdag fikk Tetlie se hvilke enorme skader flombølgen gjorde på ferieparadiset Phi Phi-øyene.

– Vi hyret en båt, og det tok en time å komme seg dit. Alt er jevnet med jorda. Knust til pinneved. Jeg ferierte der for tre år siden, sammen med to kamerater fra Mosjøen. Jeg så restene av restaurantene der vi spiste. Jeg gikk faktisk oppå restaurantene, sier Tetlie.

– Ingen cowboy

– Møtte du mange fortvilte mennesker?

– Det er ikke så mange av dem igjen, for å si det brutalt. Vi møtte noen overlevende i en båt da vi reiste ut over. Ellers lå det døde overalt, mange klemt under bygninger. Det har vært mange sterke inntrykk, både det vi kan lukte og se. Døde mennesker lukter ikke godt, sier Tetlie.

Han fokuserer på å gjøre en jobb. Tetlie forteller at det er utrolig varmt, at det er lange dager, og at formidling er en krevende oppgave under slike forhold.

Tetlie er usikker på hvordan inntrykkene vil prege ham i ettertid. Han roser VG for et godt opplegg rundt sine utsendte.

– Jeg blir her så lenge jeg vil. Når jeg sier stopp, får jeg reise heim med første fly, og vi tilbys debrifing ved hjemkomst. Jeg ønsker ikke å være en cowboy eller tøffing. Jeg har det etter forholdene bra, sier VG-journalist Marius Tetlie.