Tar med seg kompetanse

Årets traineer: Stian Vikestad (t.v.), Bjørn Eivind Thorbjørnsen, Ailen Nygård, Jørgen Gudmundsen Nordås, Iselin Esp Pettersen og Magnus Krokstad trives i sine nye jobber som traineer i forskjellige bedrifter i Rana. I tillegg til disse seks er også Marlene Andersen trainee i år. Foto: Marit Ulriksen

Årets traineer: Stian Vikestad (t.v.), Bjørn Eivind Thorbjørnsen, Ailen Nygård, Jørgen Gudmundsen Nordås, Iselin Esp Pettersen og Magnus Krokstad trives i sine nye jobber som traineer i forskjellige bedrifter i Rana. I tillegg til disse seks er også Marlene Andersen trainee i år. Foto: Marit Ulriksen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Hadde det ikke vært for traineeprogrammet ville regionen høyst sannsynlig gått glipp av syv høyt utdanna personer. Nå er de her og er klare til å jobbe i ett år framover. Minst.

DEL

Magnus Krokstad, som kommer fra Steinkjer, er ikke i tvil.

– Jeg ville aldri kommet hit, hadde det ikke vært for traineeprogrammet, sier han til Rana Blad.

Aktiv rekruttering

Til tross for at han studerte metallurgi på NTNU hadde han liten eller ingen kjennskap til at det i Rana finnes en omfattende prosessindustri med masse spennende jobbmuligheter.

Krokstad er utdannet sivilingeniør og jobber nå på Celsa. Det ville han altså ikke gjort hadde det ikke vært for at prosjektleder Torbjørn Aag i Kunnskapsparken Helgeland og Kandidat Helgeland-programmet drev med ei særdeles aktiv rekruttering ved de høyere utdanningsinstitusjonene i den nordlige landsdelen og i Trondheim.

Målet er å få unge mennesker med høy kompetanse til å komme til Helgeland for å sikre nødvendig nøkkelpersonell og gjennom traineeordninga får unge, nyutdannede en unik mulighet til en myk overgang til arbeidslivet.

Det er en mulighet de syv traineene som er omfattet av programmet nå vet å sette pris på.

– Gjennom traineeprogrammet får vi ei god oppfølging ute i bedriftene, forteller Iselin Esp Pettersen som jobber på HAF og Ailen Nygård som jobber i Helgeland Sparebank si avdeling i Mosjøen.

Esp Pettersen har en master i naturmiljø- og analytisk kjemi fra NTNU, mens Nygård har en bachelor innen markedsføring og ledelse fra BI i Trondheim, i tillegg til utdannelse innen praktisk pedagogikk.

Ukjente muligheter

Mens fem av årets syv traineer har tilknytning til regionen fra før og dermed er tilbake på kjente trakter etter studieår utenbys, er Krokstad ny i regionen. Det samme er Bjørn Eivind Thorbjørnsen som er ansatt som trainee i MOBO. Han er fra Karmøy og er utdannet eiendomsmegler fra Handelshøyskolen BI i Bergen.

– Foreldrene mine bor i Sandnessjøen og det var de som gjorde meg oppmerksom på Kandidat Helgeland og traineeordninga, forteller Thorbjørnsen som foreløpig jobber i Rana, men som etter hvert skal jobbe på MOBO-kontoret i Sandnessjøen.

Verken han eller Krokstad ville satt kursen nordover hadde det ikke vært for traineeopplegget.

– Jeg var ikke klar over at det er et så stort industrimiljø i Rana som det er. Det ble jeg oppmerksom på i forbindelse med en karrieredag på skolen, sier Krokstad.

Traineeplassene har de syv fått i konkurranse med andre.

– Vi har vært gjennom vanlige intervjurunder, forteller Jørgen G. Nordås som jobber ved Momek.

I likhet med Krokstad er han utdannet sivilingeniør ved NTNU i Trondheim og Nordås har en master innen bygg og miljøteknikk.

Skreddersydd opplegg

Det er mange grunner til at det frister å få jobb i bedrifter som er med i traineeordninga.

– Det viser at de er villige til å satse på unge arbeidstakere, sier Stian Vikestad som er trainee ved NAV Økonomi.

Han kommer fra Mo og er utdannet jurist ved UiT. Han er den første traineen som NAV Økonomi har i sine rekker.

– Jeg får mange spennende arbeidsoppgaver, sier Vikestad.

I første rekke er både han og de øvrige traineene ansatt ett år framover, men målet er at de skal gå fra traineejobben og over i ordinær fast jobb i virksomhetene.

Kandidat Helgeland har siden oppstarten i 2009 bidratt til å rekruttere 40 unge med høy kompetanse til næringslivet i regionen.

At så mange er rekruttert til regionen, er Torbjørn Aag i Kunnskapsparken Helgeland meget fornøyd med.

I tillegg til opplæring og oppfølging ute i bedriftene får traineene delta i et skreddersydd kompetanseprogram som omfatter et lederkurs, seminarer, opplevelses- og studietur. Gjennom deltakelse på lederkurset møter traineene aktører fra næringslivet og får dermed mulighet til å knytte nettverk på tvers av fagområder og bedrifter i regionen.

– Svært nyttig, mener Nygård og de øvrige traineene.

Artikkeltags