Gå til sidens hovedinnhold

Svinaktig julegodt

Artikkelen er over 6 år gammel

Sjekk oppskriften: – Denne sylterulla er digg! Familien din kommer til å elske deg!

Wenke Friis garanterer en salig blanding av svin og smatting rundt selskapsbordet når sylterulla serveres. Kollegaene ved rådhuset i Mosjøen lager både julebaksten og sylterull sammen, en tradisjon de har holdt i hevd siden 2005. Oppskrifta på sylterulla har de fått av Anny Andersen.

– Hemmeligheten er sennep, røper damene og legger til at det aldri kan blir for mye krydder heller. Noen brukes grov sennep, andre sverger til den franske varianten Dijon.

– Jeg lager tre sylteruller og vi spiser alt! gliser Lena Båtstrand.

Framgangsmåten er enkel: Ta ei tynnribbe, skjær den i tre lag, fyll på med sennep og krydderblanding, rull sammen og presse den inn i et nett, eventuelt på gamlemåten ved å sy et nett for egen hånd.

– Treinga er egentlig en mannfolkjobb, peser damene mens de presser sylta inn i nettet. Et plastbrett gjør jobben enklere.

Sylterull er obligatorisk til jul. Og damene spiser den på både potetkake, saupkake og brødskive. Rødbeter hører til.

– Hvorfor tradisjonsmat?

– Jula er jo tradisjoner, sier Wenke som har flere kjøttpålegg på repertoaret. Men sylterull er visstnok mer smaksrik enn kjøttrull.

– Hva med kjøpevarianten?

– Kan ikke sammelignes!

Sist damene møttes til juleforberedelser, ankom de med hver sin deig. Det resulterte i sjakkruter, krumkaker, Berits brune pinner, kokosstenger, marsipan og kransekakepinner. Og så delte de med hverandre.

– Hva med gjærbaksten?

– Den lager vi hjemme.

– Er dere i rute?

– Jajaja, ler Lena.

De trives med å gjøre juleforberedelsene sammen.

– Kjempetrivelig. Pynting og baking er et flott avbrekk i mørketida. Vi har ei god tid framfor oss.

Oppskrift på sylterull

1 tynnribbe

Krydderblanding

1 ss salt

1 ts knust pepper

1/2 ts allehånde

1/2 ts nellik

1 ss grov sennep/Dijon sennep

Skjær tynnribba i tre lag. Ikke skjær helt ut. Smør på sennep og strø på krydderblanding.

Rull sammen og tre ribba inn i en strømpe.

Lake til koking

Ta til hver liter vann:

1 ss salt

5 korn hvit pepper

5 korn allehånde

1/2 laurbærblad

1 liter gul løk

Nellik

Koketid ca. 2 1/2 time

Press ribba.

Syltelake

3 liter vann

650 g salt

Laurbærblad

Kokes ca. 1 uke før jul. Avkjøl. Skjær opp sylterulla i tynne skiver og server som pålegg.

Kommentarer til denne saken