– Dette betyr at vi har strenge kriterier å leve opp til. Vi må forholde oss til både nasjonale og internasjonale standarder, sier hotelldirektør Alf Johannessen.

Hotellet i Mosjøen er ett av 11 som så langt er vurdert av det forholdsvis nyetablerte Norsk Hotell Klassifisering. Det er opp til hotellene selv å søke om klassifisering etter fastlagte kriterier.

Av de 11 hotellene som Norsk Hotell Klassifisering har vurdert så langt har seks fått tre stjerner. Fru Haugans Hotel har fått fire, i likhet med Voksenåsen Hotell i Oslo og Sølvgården hotell på Rysstad. Britannia hotell i Trondheim er det eneste av de 11 som har fått fem stjerner. Skaslien Gjestegiveri på Kirkenær har fått to stjerner.

De fire stjernene forteller at Fru Haugans er et fullservicehotell med meget god romstandard. Dette inkluderer bla:

* A la carte restaurant - middag

* Dobbeltrom minst 20 m2. Enkeltrom minst 16 m2.

* Internettadgang på rommene.

Fru Haugans hotell har i tillegg fått et spesielt severdighetssymbol som viser at hotellet har en spesiell historie eller attraksjon.

Langt fra stjerneklart

I bransjen har det vært en langvarig debatt om hvorvidt de norske hotellene skal stjernelegges etter et offisielt system, slik Danmark og Sverige har. Veldig mye av bookingen skjer på internett, og her florerer det med stjerner. Ett og samme hotell som kan bookes via hotellsøkermotorene på internett, oppgis å være både 2, 3 og 4-stjernes hotell.

Noen av de større eierintegrerte kjedene har truet med utmelding av NHO Reiseliv dersom det blir offisiell stjernesertifisering i Norge.

Løpende vurdering

– Det er uheldig at ikke bransjen kan enes om en felles standard. Alle bedrifter har et forbedringspotensial. Vi trenger alle noe å strekke oss etter, sier Alf Johannessen. Til tross for trusler om utmelding er det stor interesse for å være med på klassifiseringen til Norsk Hotell Klassifisering. Nærmere 100 hadde meldt seg på før ferien.

– Vi var tidlig ute og er det første hotellet i Nord-Norge som har fått sertifisering, sier hotelldirektøren.

Fru Haugans er også del av sammenslutningen historiske hotell. Det er også en sertifisering som ikke oppnås en gang for alle, men som blir vurdert fortløpende.

– Vi ser stjerneklassifiseringen og historiske hoteller som to sider av samme sak. Det handler om å innfri kravene til høy kvalitet. Vi må anstrenge oss daglig, sier Johannessen.