Stenger farlig bunker

SKRIBLERIER: Veggene er fulle av skribleriene. (Foto: Viggo Eriksen)

SKRIBLERIER: Veggene er fulle av skribleriene. (Foto: Viggo Eriksen)

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Den tyske bunkeren i bankåsen i Sandnessjøen har opp gjennom tidene vært tilholdssted for både barn og ungdom. Men nå vil den bli stengt for godt.

DEL

Den kraftige døren inn til bunkeren i bankåsen har vært stengt med kjetting og et kraftig hengelås. Nå er den brutt opp.

Når dette har skjedd, er usikkert. Men innenfor bærer bunkeren preg av at den har vært tilholdssted for ganske mange opp gjennom årene. Selv rødrussen av 1967 har satt sin signatur på en av veggene. Fra inngangen på baksiden av frimurerlosjen finnes det utallige rom og trapper, og det er fullt mulig å gå opp disse trappene for så å komme ut i Syv Søstres gate på Åsen.

Livsfarlig

Men bunkeren er i dag ikke hva den engang var. For barn kan det være livsfarlig å ferdes i denne bunkeren. Og det ønsker Alstahaug kommune som eier å få gjort noe med.

– Det er klart at slike bunkere skal være sikret mot allminnelig ferdsel. Selv har jeg aldri vært inne i denne bunkeren, men jeg skal selvfølgelig ta opp saken. Det sier avdelingsleder Tom Johansen ved teknisk etat i Alstahaug til Helgeland Arbeiderblad. Han har stor forståelse for at foreldre er engstelig for at barn skal skade seg inne i bunkeren. Johansen mener kommunen må vurdere å støpe igjen åpningene.

Tysk kommandosentral

Under krigen hadde den tyske sjøadmiralen ansvar helt fra Rørvik i sør til Lofotodden i nord.

Det ble bestemt å bygge en kommandosentral i Sandnessjøen, og bankåsen viste seg å være godt egnet. Operasjonsbunkeren ble innredet slik at det skulle være mulig å oppholde seg innendørs i lang tid. I bunkeren ble det til og med støpt vannreservoarer, her var kjøkken og uttallige oppholds- og lagerrom.

Lokalhistorikeren Steinbjørn Mentzoni i Sandnessjøen husker godt hvor spennende det var å snike seg inn i bunkeren.

– Vi var noen gutter omkring 10-årsalderen. Vi hadde selvfølgelig ikke lov å ta oss inn i bunkeren, men du verden hvor spennende det var. Og den gangen fant vi selvfølgelig mye rart etter tyskerne, også sprengstoff. Og den gangen var vi på oppdagelsesferd i flere bunkere i området, sier Mentzoni.

Også han har imidlertid forståelse for at bunkeren i bankåsen i dag ikke er et egnet sted. Så lenge den ikke er tatt vare på og restaurert, mener også han den bør stenges for godt.

Artikkeltags