Stakk med rotenon

DISKUTERTE: Miljøvernminister Erik Solheim var med i diskusjonen om rotenon med Kurt Oddekalv.

DISKUTERTE: Miljøvernminister Erik Solheim var med i diskusjonen om rotenon med Kurt Oddekalv.

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Miljøkrigeren Kurt Oddekalv skal ha stukket av med 20 liter rotenon fra prosjektet i Vefsn.

DEL

Mesteparten, 19 liter, skal han ha satt fra seg igjen på bensinstasjonen på Trofors. Han skal også ha lovet politiet å levere inn resten.

Onsdag møtte Oddekalv og en liten gruppe miljøaktivister opp da prosjektledelsen for rotenonbehandlingen var ved Fustvatn for å informere om planene for behandlingen i innsjøene nord for Mosjøen som skal gjennomføres til neste år.

Det førte til heftige diskusjoner.

- Der har vi fiskemorder nummer en, og nummer to, takk for sist, takk for sist, sa Kurt Oddekalv fra Norges Miljøvernforbund da han dukket opp blant gjestene som besøkte Aspnes Camping for å få informasjon om rotenonbehandling av Fustvatn, Mjåvatn og Ømmervatn.

- 80-talls retorikken din om rotenon holder ikke Kurt. Du er god på lakselus, der har du din misjon, men her har du ingen ting å gjøre, mente Bjørn Brodtkorb.

Selv om det var mye smil og latter, var stemningen intens. Beskyldninger og faktatall om rotenon, artsmangfold og Parkinson fløy fortere enn fiskefluer.

Ragnhild Brennslett, leder for Nedre Ranaelva Elveeierlag mente rotenonbehandling er både riktig og viktig.

- Hos oss har det fungert bra. Reetableringsprogrammet har vært vellykket og både sjøørret og laks er tilbake. Nå har vi ei elvestrekning på 1.2 mil det fiskes på, og det meldes om gode fangster. For Vefsnaregionen må dette være en gledens dag. For oss ved Ranaelva er det også et mareritt med et smittefarlig Vefsnavassdrag bare 50 minutter unna. Etter diskusjonene ved Fustvatn ble det også tid til informasjon om det tekniske ved operasjonen.

NRK melder på sine nettsider at Miljøvernforbundet har stjålet med seg en ukjent mengde rotenon som skal brukes til behandling av Vefsnavassdraget.

– Ja, det stemmer til en viss grad. Vi har lånt litt av stoffet for på se om det også inneholder andre giftstoffer enn det produsenter har oppgitt og om giften har den konsentrasjonen som norske myndigheter sier den skal ha. Det forteller Kurt Oddekalv til NRK.no på mobiltelefon et sted langs E6 i Trøndelag.

Kjetil Skår ved Veterinærinstituttet anmeldte onsdag kveld tyveriet til politiet.

Helgeland politidistrikt bekrefter at de har vært i kontakt med Oddekalv.

– Ja, han har lovet å levere inn giften ved nærmeste politikontor, sier operasjonsleder ved Helgeland Politidistrikt, Roger Andersen til NRK.no.

Fortsetter i mindre elver

Vannføringen i Vefsna er fortsatt for stor for å sette i gang kjemisk hovedbehandling mot Gyrodactylus Salaris i dag. Det utføres behandling av Drevja og Fusta i løpet av dagen. Elva Hundåla ble behandlet i går.

NVEs prognoser tilsier at vannføringen natt til fredag vil synke til 200 kubikkmeter per sekund, som er den øvre grensen for at behandling kan gjennomføres. Det er dermed håp om å sette i gang hovedbehandlingen av Vefsna fredag. Aksjonsledelsen vurderer fortløpende forholdene, skriver Direktoratet for Naturforvaltning.

Helgeland Arbeiderblad er på plass og du kan følge det største rotenonprosjektet i landet på våre nettsider utover dagen.

Artikkeltags