Spenstig, men lite konkret

SPENSTIG: Slik ser Atelier Oslo for seg at det kan se ut på Mosjøen torg en gang i framtiden. Et tenkt, nytt kvartal sørover ser vi til venstre. Domusbygget til høyre.  (Tegning: Atelier Oslo)

SPENSTIG: Slik ser Atelier Oslo for seg at det kan se ut på Mosjøen torg en gang i framtiden. Et tenkt, nytt kvartal sørover ser vi til venstre. Domusbygget til høyre. (Tegning: Atelier Oslo)

Artikkelen er over 7 år gammel

Kino, torgscene, bibliotek, dans, musikk, teater, kurs; det er hva arkitekten ser for seg i et gjenoppbygget kvartal i Strandgata og i Domusbygget i sentrum av Mosjøen.

DEL

Mosjøen; kulturgeneratoren, skriver arkitektfirmaet Atelier Oslo i egen omtale av sine nye tegninger av Mosjøen torg.

- Det ser dyrt ut. Initiativtakere må ha god økonomi. Men du verden så fint, kommenterer styreleder i Mosjøen næringsforening, Håkon Johansen når han får se tegningene. Det er prosjektet Sentrumsutvikling Mosjøen som har fått arkitektene til å tegne et utkast til framtidens torgområde. Det nye utkastet føyer seg inn i det som etter hvert har blitt en lang rekke av ideer og tegninger. Fra før har nemlig FG Eiendom flere ganger lansert et renovert Domus-bygg med kulturelt innhold. Sten Magne Hansen og gårdeiere i kvartal 20 har presentert omfattende renoveringsplaner. I nabokvartalet har gårdeier Paal-Anders Brandth renovert forretningen og er i gang med å bygge en glassfasade på sin part av bygningsmassen. Og ikke minst har vefsnpolitikerne sagt ja til at biblioteket kan flyttes fra kulturhuset til Domus-bygget, og at kommuneeiendommen fra torget og sørover langs Strandgata kan selges til FG Eiendom.

FG Eiendom eier Domus-bygget og ønsker å bygge parkeringshus i bakken og kultur, næring- og boligkompleks i tre etasjer på det som i dag er parkeringsplass og et sceneområde langs Strandgata. Og nylig ble det kjent at Paul Mjaavatn AS i Sjøgata skal selges, av mange regnet som en utsøkt tomt i Mosjøen sentrum.

Johansen er påpasselig med å si at næringsforeningen ønsker alle ideer og utviklingsprosjekt velkommen.

Men han legger ikke skjul på at medlemmene er uenige i spørsmålet om det er tjenlig å bygge ut både kulturhustomta og torgområdet. Næringsforeningen ønsker som kjent å utvikle kulturhustomta med mer kultur og butikk.

- Det er jo mulig at et slikt prosjekt dreper sentrumsprosjektet. Men det er selvsagt fint hvis begge kan realiseres, sier Johansen.

Prosjektleder for sentrumsprosjektet, ordfører Jann-Arne Løvdahl, tror det finnes privat kapitalvilje til å bruke penger på sentrumsutvikling.

- Vi må først finne ut hva alt vil koste. Men ingenting tyder på at de ulike prosjektene ikke blir realisert, sier Løvdahl.

Artikkeltags