Gå til sidens hovedinnhold

Søppelsjakten skal rives

Artikkelen er over 11 år gammel

Søppelsjakten ved Hjartåstunellen i Vefsn skal rives til billigste anbud, men ikke uten innvendinger.

Det vedtok Vefsn kommunestyre i møte, onsdag. Det var kun Venstres Franziska Wika som stemte imot riving.

Dermed er den om lag 50 år gamle sjakten kommet til veis ende, og skal selv bli til søppel. Johanne Skjølberg (SV) innledet i saken med å si at innstillingen fra rådmannen om å gå inn for riving, også var dagens gladsak.

– Den er farlig, og vi vet at ungdommer har brukt sjakten som tilholdssted, sa Skjølberg.

Wika opplyste om at hun på forhånd hadde fått et råd om ikke å bry seg med sjakten.

– Jeg vet jo at den er farlig. Likevel lurer jeg på om museet har fått forespørsel om den kan ha en verdi, som et tidsmonument, sa Wika. Kommunalsjef Trond Kaggerud ble dermed tilkalt til talerstolen. Han sa at Helgeland Museum ikke har blitt forespurt.

– Jeg har oppfattet det slik at kommunen ønsker å gjøre noe med sjakten. Derfor er ikke museet forespurt, forklarte Kaggerud.

Wika foreslo å avvente saken inntil museet hadde fått anledning til å vurdere sjakten. Forslaget falt, mot fem stemmer. Wika foreslo dermed å renovere og sikre sjakten. Dette forslaget falt også, mot en stemme. Dermed var riving vedtatt.

Det skiller 1,4 millioner mellom det billigste anbudet og det dyreste anbudet på rivningsarbeidet. Det billigste, fra Trond Tverå AS, er på drøyt 300 000 kroner. Dyrest er Kolbjørn Nilsskog AS, med et anbud på nærmere 1,7 millioner kroner.

– Vi vurderer Trond Tverås anbud som seriøst blant annet fordi nummer to på lista over fire anbud, lå temmelig nær Tverå i sum. Det gir en god indikasjon på kvaliteten i anbudet. Vi har dessuten kjennskap til at Tverå gjorde en god jobb, for eksempel i forbindelse med riving av Finnbrauten skole på Kippermoen. Det er for øvrig relativt vanlig at vi ser store prisforskjeller i anbud, forklarer Kaggerud. Han opplyser at kommunen krever at sjakten skal innleveres til godkjent returpunkt.

– Den skal selvsagt ikke dumpes i sjøen.