- Jeg har foreløpig ikke fått noen sorgreaksjon, men jeg tenker og funderer hele tida. Søndag kveld slo vi av TV’n og la oss på senga for å lese. Det var nesten umulig å konsentrere seg. Vi måtte lese det samme flere ganger for å få med oss innholdet. Dramatikken summer ennå voldsomt i hodet, sier Hege Dalen fra Sandnessjøen.

Avlyst kakefest

Hun flyttet til kjæresten Torill Hansen på Raufoss for halvannet år siden, og jobber som kundeansvarlig i Elite servicepartner. Sammen har Hege og Torill etablert seg som helge- og feriecampere i Utvika, med panoramautsikt til Utøya, der 68 personer ble skutt og drept fredag. Familien var i gang med å feire 10-årsdagen til Heges stedatter da skuddene hørtes fra andre sida av vannet om ettermiddagen.

- Vi hadde fått besøk av flere tilreisende. Kakene sto på bordet, men så smalt det, og vi kjente sterk lukt av kruttrøyk. Vi så folk som la på svøm fra Utøya. Da var det bare å hive seg rundt, forteller Hege.

Vi gjorde jobben

Torill Hansen tok en speedbåt og begynte å hjelpe både skadde og uskadde ungdommer opp av Tyrifjorden. Hege holdt seg først på land, og tok imot fortvilte mennesker, blant annet på kafeen som hører til campingplassen. Litt seinere ble hun med samboeren på de siste henteturene med båt. Hege anslår at de to reddet 25-30 personer på denne måten. Flere båter deltok i operasjonen, som kan ha reddet så mange som 250 til 300 liv.

- Dette var før noen profesjonell redningsaksjon ble satt i gang. Det var vi på campingen som gjorde jobben. Vi delte ut pledd og fraktet folk til Sundvollen hotell. Gjerningsmannen var faktisk ikke pågrepet da vi tok de første turene. Det er skummelt å tenke tilbake på. Båten vår ble fort full, og jeg vet ikke hvordan det har gått med dem vi ikke fikk med oss. Vi så kulene som gikk i vannet, og vi så likene før de ble tildekket. Det var fullstendig uvirkelig. En dårlig film, forteller Hege.

Mobil på rundgang

Hun forsøkte å gi så god omsorg som mulig til dem som ble reddet i sikkerhet i Utvika. Folk var selvfølgelig helt fra seg av fortvilelse.

- Mobiltelefonen min gikk på rundgang, og mange fikk snakke med sine kjære. Men det var sterkt å oppleve at ei jente fikk kontakt med broren som fremdeles lå under en stein på Utøya. Jeg vet ikke hvordan det gikk med ham, sier Hege. Hun forteller at campingplassen i Utvika var et naturlig tilfluktssted å søke for dem som la på svøm i panikk.

- Det er 700 meter å svømme. Utvika er Utøyas nærmeste nabo. Bare noen mener fra campingvogna vår kan vi se hele Utøya. Nå er kaia vår full av blomster og lys. Vi har gått noen turer ned dit for å se og kjenne på stemningen. - Det er tøft, sier Hege. Mandag klokken 12.00 var det ett minutts stillhet i resepsjonen i Utvika, samt minnestund ved vannet.