Oddgeir Johansen fra Mosjøen har ledet skredsøket i Jamtfjellet for søkemannskapene.

Selv deltok han ikke i søket da den siste omkomne, Therese Mari Åkerøy, ble funnet torsdag. Men forut for funndagen hadde han en sterk samtale med Snåsamannen, Joralf Gjerstad.

Voldsom pågang

Det var ikke Johansen selv som tok initiativet til kontakten med Gjerstad.

– Kontakten ble foretatt av kjenninger av meg som er i Gjerstad-familien, sier Johansen.

Snåsamannen så seg nødt til å slutte å ta imot henvendelser fra publikum, på grunn av den voldsomme pågangen etter Ingar Sletten Kolloens bok om 84-åringen.

– Jeg ble noe paff da jeg fikk beskjed om at jeg kunne ringe Gjerstad, sier Oddgeir Johansen som var totalt intetanende om kontakten.

– Jeg ringte og vi snakket sammen en god stund. Jeg kjente et stykke ut i samtalen at det begynte å piple svette fra nakken. Da spurte Gjerstad meg om jeg ble heit i nakken. Det svarte jeg bekreftende på og han sa da: Ja er det ikke rart, forteller Johansen.

Nøyaktig beskrivelse

Snåsamannen sa etter ei stund at han nå følte at han hadde god kontakt med Johansen og ba han forestille seg at han befant seg i rasområdet.

– Han forklarte at han nå så stedet og ba meg om å snu meg mot nord. Da kunne han ned til den minste detalj beskrive terrenget, fjellene rundt og hvordan raset så ut. Han anga deretter området der den siste omkomne befant seg. Jeg kan ikke tenke meg at han skulle ha noen forutsetninger for å kunne beskrive stedet så nøyaktig som han gjorde, sier Johansen.

Skredeksperten valgte å ikke utbasunere for søkemannskapene hva han hadde blitt fortalt, men fortalte det til et par av dem som deltok i søket torsdag.

Stemte helt

Da Helgeland Arbeiderblad snakket med politiets søkeleder Roar Tøgersen torsdag, kunne han fortelle at Therese Mari Åkerøy hadde blitt funnet av to fra søkemannskapet, som hadde en bestemt fornemmelse av at Åkerøy lå akkurat der hun gjorde.

– Var disse de samme som du hadde snakket med på forhånd, Johansen?

– Det kan nok stemme det.

– Hvordan stemte Snåsamannens angivelse med funnet?

– Det sammenfalt helt med våre funn. Jeg kan ikke forklare hvordan, men det er sakens fakta, sier Johansen som forteller den spesielle historien i full forståelse med både de pårørende og Snåsamannen selv.

– Jeg har aldri før snakket med Snåsamannen, men angrer ikke på at jeg gjorde det denne gangen, sier Oddgeir Johansen som også har snakket med Joralf Gjerstad etter at Therese Mari Åkerøy ble funnet.

– Han ønsker ikke å snakke med media, men han var svært tilfreds med at han kunne bidra til at hun ble funnet. Han var også takknemlig for at jeg ringte og fortalte han om det, sier Johansen.