Slik tar du vare på huden i kulda

MASKE: Elin Albertsen får en maske som tilfører huden fukt og næringsstoffer.

MASKE: Elin Albertsen får en maske som tilfører huden fukt og næringsstoffer.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Hvordan skal du unngå tørr hud på vinteren? Her får du svaret.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Huden får hard medfart om vinteren. Ikke først og fremst på grunn av kulda, men fordi man er mye inne. Mange sliter med vinterhud på grunn av fyringa vi driver med. Ved og elektrisitet gjør lufta tørr. Da blir vi dehydrert. PC-skjermer og lysstoffrør er også noen fælinger til å tørke ut huden, sier Wenche Mortensen, daglig leder og hudpleier ved Fushà i Mosjøen.

Trenger trim

Samtidig som hun prater, masserer hun inn rensemelk i ansiktet til Elin Albertsen. Mortensen anbefaler rensemelk foran vaskegele til hennes ansikt om vinteren, fordi det er mer skånsomt. Den skal masseres inn i huden og deretter skylles av.

Huden i ansiktet trenger også trim. Å massere denne inn er en god anledning, sier Mortensen.

God hudpleie handler mye om rutiner, morgen og kveld. Etter hvert blir det like naturlig som å pusse tennene. Og det tar ikke lang tid.

Mange ser etter en rik og feit krem til huden, men ifølge Mortensen er det som regel fukt huden trenger, ikke fett. Hun anbefaler samtidig at man bruker et fuktserum under kremen.

Døde hudceller

Nå er det tid for å fjerne døde hudceller og Albertsen blir penslet med fruktsyre. Dette vil gjøre huden glattere og sette i gang fornying. Mortensen anbefaler folk å bruke peelingprodukter jevnlig. Gjerne milde, enzymbaserte produkter for å fjerne de døde hudcellene.

Det er en uoversiktlig jungel med produkter, derfor er det viktig å gå til ekspertene. Dette er et fagfelt, og kvalitet og pris henger ikke alltid sammen, forklarer hun.

Selve prosedyren er noe alle hudtyper trenger, men produktene bør tilpasses den enkeltes hud. På Fushà blir du tilbudt en gratis hudanalyse for de som er i tvil om hvilke produkter som passer.

Mange forveksler døde hudceller med tørr hud, sier Wenche, som anbefaler at man tar peeling en gang i uka.

Ingenting er så foryngende som peeling. Det er hemmeligheten til de som har en frisk hud, selv opp i årene, legger hun til.

Krem

Nå har Elin fått renset og peelet huden, slik at de døde hudcellene er borte. Da er det på tide med en fukt- og næringsgivende maske, med virkestoffer som huden trekker til seg. Alle bør ha en maske for å forsterke hudpleien sin. Dette er enkelt å gjøre hjemme og maskene kan brukes som nattkrem.

Deretter påfører Wenche fuktserum, før det er tid for krem. Både øyekrem og ansiktskrem.

– Den skal ikke inneholde mineralolje, det tetter porene. Kremen skal trekke inn i huden, ikke ligge over som et belegg, forklarer hudpleieren. Hun innprenter også hvor viktig det er med UV-beskyttelse i kremen. Selv om vinteren. Den kremen som Elin får har faktor (Spf) 30. I tillegg får hun et spesielt øyeserum for å holde øyepartiet fuktig.

Da er det tid for sminke. Den er også med på å beskytte huden mot vær og vind.

Mineralsminke

Mortensen anbefaler mineralsminke som lar huden puste, og sier at det var en ny tidsalder for makeup da den kom. Første steg er å finne en foundation med den rette fargen, som passer til huden.

Her kan det lønne seg å gå til fagfolk for å få råd og veiledning.

– Det skal være så nært den naturlige hudfargen som mulig. Den smører jeg på med en pensel for å jevne ut fargen.

Så er det rouge, for å få tilbake fargen i kinnene.

– Det er ikke så mye som skal til, slår Wenche fast.

Ytre og indre velvære

Vannfast maskara og eyeliner blir også påført, før det er leppene sin tur. Mortensen anbefaler både menn og damer å bruke noe på leppene for å holde på fuktigheten. Lypsyl er ifølge hudpleieren med å gjøre leppene tørrere, så det anbefaler hun ikke.

På Elin legger hun først på en blyantfarge, for at fargen skal holde seg, før glossen påføres.

– Det handler om å føle seg vel. Da opptrer man på en annen måte. Den ytre velværen smitter av på den indre. Jeg føler at vi hjelper folk med å komme seg litt ovenpå, forteller Wenche.

Avslutningsvis tar hun også for seg hendene. Spesielt nå på vinteren anbefaler Mortensen at man peeler og smører hendene etter behov. Huden på hendene og i ansiktet er det mest utsatte og er viktig å ta vare på.

Man skal heller ikke glemme resten av kroppen. Minst en gang i uka bør de døde hudcellene fjernes i dusjen. Ikke glem å smøre føttene.

– Det er også viktig å smøre ungene i ansiktet, også de blir tørre, avslutter hun.

Artikkeltags