For den som venter på noe godt, venter som kjent ikke forgjeves. Da Brønnøy bygdeboknemnd ble satt ned i 1986 satt Magnar Solbakk i lederstolen. Lørdag, 23 år seinere, ble boka "Brønnøy - Gård og slekt" lansert under Trælnesdagan. Og med sømnaværing som bygdebokforfatter, og første bind som tar for seg gårdene lengst sør i kommunen, ble boka naturlig nok lansert i bygda midt imellom - på Trælnes.

– Jeg er stolt og glad over at bygdeboka lanseres først her hos oss, det synes jeg er fantastisk. Ideen om å lansere boka her kan vi nok takke Tor Mathisen for, sa leder i Trælnes Vel, Inger Kjærstad før hun ga bygdebokforfatteren blomster og klem.

Etterlengtet bygdebok

Og etter at forfatter Tor Mathisen hadde klippet snora som holdt nysgjerrige lesere unna bøkene, strømmet publikum til for å sikre seg et eksemplar eller to av den etterlengtete boka.

– Det er en milepæl å gi ut første bind. De første årene vi jobbet med bygdeboka var det satt av lite penger til formålet. Det var først fra 2004, da Tor ble engasjert i 80 prosents stilling, at det begynte å skyte fart, forteller Magnar Solbakk. Nå er planen å gi ut sju-åtte bind til, ei bok annenhvert år. Neste bok blir fra Skåren til Torget indre, så venter Torgøyan i bind tre, Salhus til Horn i bind fire og femte bok tar for seg Brønnøysund by. De siste to-tre bindene blir fra Velfjord.

– Jeg er fornøyd med boka, men det finnes skjønnhetsfeil, uten at alle vil legge merke til det, sier Tor Mathisen. Han har skrevet mesteparten av de 544 sidene i boka, med god hjelp av slektshistoriker Margaret Lynne Miller, Jon M. Holand med fotoarbeid og redigering, og Roar H. Flatås på tekstbehandling.

Dag for alle

Inger Kjærstad i Trælnes Vel var storfornøyd med å ha bygdeboklanseringa som et høydepunkt under Trælnesdagan.

– Det er flott å ha et tema under bygdedagene. I fjor hadde vi åpning av gang- og sykkelstien, og i år har vi lansering av bygdebok. Men hva det blir til neste år vet jeg ikke ennå, smiler Kjærstad hemmelighetsfullt. Fredag kveld åpnet årets Trælnesdager med konsert med Trælnes Mannskor, og lørdag fortsatte bygdedagene ved forsamlingshuset på Trælnes med boklansering, salg av kaffe, kaker og middag, dart, gåbingo, salg av poteter og urter, loddsalg, og åpent hus hos Monicas keramikk og Ellens systue. Søndag blir det kunstutstilling med lokale kunstnere.

– Vi er over 100 medlemmer i Trælnes Vel, og hele bygda er med og hjelper til, både unge og voksne. Siden vi startet opp i 2005 jobber vi for at det skal være en aktivitetsdag for alle, avslutter Inger Kjærstad.