Det er deilig å være norsk i Danmark, men det er slettes ikke ille å være dansk i Norge heller, ifølge Erik B. Jørgensen. I helga fikk ha ta Helgelandskysten i nærmere åsyn fra sine røde kajakk som har vært den spreke danskens hjem i over en måned.

Lengste så langt

Jørgensen har erfaring fra lange kajakkturer fra før av, men denne turen er den lengste så langt.

- Det er første gang jeg padler i Norge og det har vært en fantastisk opplevelse, slår han fast. Tidligere har han padlet Danmark rundt i 2009- 2010, men dette var en kald fornøyelse siden det var uvanlig mye is ved Danskekysten og veldig kaldt da denne turen ble tilbakelagt.

Han kjøpte sin første kajakk for over ti år siden, men det var i 2008 at han begynte for alvor, forteller han.

Tidkrevende

Når Helgeland Arbeiderblad treffer Jørgensen er det søndag formiddag, og padleren har akkurat stått opp fra en liten ”powernap” i fjærsteinene nedenfor Sandvikveien i Ura.

- Jeg har padlet nesten hele natten, så jeg er litt trøtt, forteller han. Forrige stoppested var Bolga i Rødøy og øktene kan ofte bli opp i ti timer lange. Han har med seg telt som han sover i, men er været bra tar han seg gjerne en dupp under åpen himmel som nå.

- Hvor kjenner du det best når du blir sliten?

- Armene og ryggen, men man opparbeider seg en egen rytme og tempo etter en stund.

Hardrock på øret

Den danske padleren er godt utstyrt og kan fortelle at han er sponset av kun norske leverandører.

- Jeg fikk ingen til å sponse meg i Danmark, men her var det ikke noe problem. Han har i tillegg til alt kajakkutstyret også med seg kamera, mobiltelefon og GPS, og han oppdaterer daglig en egen nettside, komud.dk, med ferdens hendelser og framgang. I tillegg har han også musikk på øret når han padler.

- Hva lytter du til?

- For det meste hardrock og alternativ musikk, men ikke hele tiden jeg må også lytte til havet og måkene.

- Opplever man mye på en sånn tur?

- Jeg har sett hvaler, niser og spekkhoggere og det hender andre båtfolk stopper og slår av en prat, men det er som regel kun eldre fiskere som ferdes alene. Neste stoppested for Jørgensen er Havnomadens kajakksenter i Husvær.