Benifax heter egentlig Inge Vidar Svingen, er snart 56 år, og har levd som fakir det meste av livet. Han kommer opprinnelig fra Fåvang, men flyttet til Majavatn i fjor høst.

– Jeg bodde her også for 20 år siden, og ble meget fascinert av Majavatn og naturen rundt. Jeg er en villmann i naturen, vet du, sier Benifax, som har minst 167 fiskestenger og drømmer om digre ørreter.

137 pins i kroppen

Det er ikke bare i naturen han er en villmann. Benifax har viet sitt liv til å underholde andre med mer eller mindre smertefulle stunts. Han har blant annet kjørt ned slalåmløypene i Kvitfjell på spikerseng, gjort en liknende opptreden i hoppbakken i Granåsen, og perforert kroppen sin med 115 OL-pins. Det siste skjedde i forbindelse med OL på Lillehammer i 1994.

– Det er ikke det verste. På en opptreden for Hells Angels i Trondheim satte jeg 137 pins i kroppen, sier Benifax. Mannen har også spyttet over seks meter høye flammer, og ligget tolv døgn non stopp på spikerseng. Benifax forteller at han på toppen av det hele har slukt over 25.000 fakler på to timer.

– Jeg har gjort så mye sprøtt. Du kan tro at bryggeriene gleder seg etter at jeg har slukt så mange fakler. Da bør det stå noen øl klare. Jeg er ikke tilsnakkende i dagene etterpå, sier Benifax.

– Men hvordan klarer du å sove på spikerseng?

– Da jeg lå i 12 døgn ble jeg så sliten at jeg bare sovnet, sier Benifax.

Ifølge ham selv har han satt til sammen 37 rekorder av forskjellig sort. Påskeaften vil han forsøke å slå sin egen verdensrekord på spikerseng trukket av snøscooter. Rekordforsøket skal skje på isen på Tomasvatnet i Grane, og fakiren er fornøyd hvis han klarer én eneste meter mer enn sist. Han skal ligge på ei seng av 270 sekstoms spiker, som er festet til to gamle hoppski.

Liker utfordringer

– Jeg husker ikke når jeg satte den gamle rekorden, men denne gangen må jeg holde ut i over 1.200 meter. Jeg skal være sjeleglad hvis jeg klarer én eller to meter mer, og jeg er faktisk fornøyd hvis jeg kommer halvveis, sier Benifax.

– Hvorfor gjør du dette?

– Jeg har en tendens til å takke ja til utfordringer, og komme borti det mest utrolige. Etter ei stund blir jeg klar over hva jeg har sagt ja til. Denne utfordringen fikk jeg i påsken i fjor, sier Benifax.

– Dypfryst fakir

Han skal ligge på spikersenga i bar overkropp. Kulden blir hans verste fiende på den strabasiøse ferden mot ny verdensrekord.

– Jeg håper det blir litt mildere i været. Du vet, hastigheten på scooteren tilsvarer flere kuldegrader. Hvis det er 7–8 minus i lufta, og scooteren kjører i 20–30 kilometer i timen, da blir det fort kaldt å ligge der. Vi risikerer at jeg blir en dypfryst fakir før ferden er kommet halvveis, smiler Benifax.

Han har forberedt seg et halvt år. Gamle stunts er manet fram, og gamle feil skal ikke gjentas. Dispensasjon for scooterkjøring på Tomasvatn er foreløpig ikke fikset, men Benifax regner med at det går i orden.

– Jeg har ikke tort å prøvekjøre enda, men det må i så fall skje med klær på. Jeg kan jo ikke trene på forhånd, i frykt for at det kan skje uhell, sier Benifax.

Ligge avslappet

Lensmann og hjelpekorps skal være til stede på rekordforsøket.

– Når jeg først har lagt meg på spikersenga kommer en fandenivoldsk konkurranselyst. Da tøyer jeg grensene mer enn helsa har godt av. Hjelpekorpset har fått beskjed om å gi blanke i hva jeg sier, og røske meg av spikermatta hvis de synes det blir for ille, sier Benifax.

– Ligger du på senga på en spesiell måte?

– Jeg må ligge slik at ryggraden kommer imellom to spikerrekker. Det gjelder å ligge avslappet, og ikke spenne musklene. Jeg får en viss demping i huden når jeg slapper av, men kulden kan gjøre at jeg knyter meg. Da kan spikrene lett gå inn i kroppen hvis vi kjører i en hump, sier Benifax.

Ikke blodige stunts

Han sier at han gjør dette stuntet for bygdas del. For å skape liv. Benifax har hele sin karriere vært opptatt av at alle aldersgrupper skal ha glede av showene hans. Fakiren mener at ekstreme opptredener har tatt av i Norge, og Benifax er en sterk motstander av bloddryppende vågestykker.

– Som fakir skal du gjøre ting med kroppen din som folk kanskje blir rystet av. Men ikke stikke deg med spett og spyd så blodet renner. Du skal gjøre ting med spenning og eleganse, men også lokke fram latter, sier Benifax.

56-åringen betviler at det blir flere rekordforsøk etter spikersengturen påskeaften. Men noen har foreslått at han seinere bør forsøke å kjøre på spikerseng i en bratt og rett bakke, for å se hvor fort det kan gå.

– Da jeg peiset ned Kvitfjell måtte jeg jo bremse i svingene og kjøre ganske sakte. Det kunne vært artig å teste fart, men vi får se, sier Inge Vidar "Benifax" Svingen.