Etter ni dager var resultatet av sametingsvalget 2005 endelig klart torsdag. De tre representantene fra sørsameområdet blir dermed Jarle Jonassen fra Norske Samers Riksforbund (NSR), Sten Erling Jønsson fra Arbeiderpartiet, og Kirsten Appfjell fra samlingslista Åarjel Læstoe, som ganske enkelt betyr sørlista. Valgdistrikt sør strekker seg fra Rana i nord til Engerdal i sør.

Kirsten Appfjell er glad for å komme inn på Sametinget. Men det er ingen storjublende kvinne vi møter i andre enden av telefonen. Torsdag var hun mer opptatt av hvem som fikk flertall.

– Jeg hadde forventet å komme inn, og ei stund håpet vi på flere representanter, ettersom det ikke er så mange lister i valgkretsen. Men vi har nådd målet. Dette er meget spennende for meg, og jeg regner med at det blir masse jobbing, sier Appfjell.

– Ikke mer gubbevelde

Å være sametingsrepresentant er ingen heltidstilværelse på linje med å sitte på Stortinget. Der holdes plenumssamlinger med jevne mellomrom.

– Jeg tror det er 5-6 samlinger i året. Den første i oktober. Så jeg regner med å fortsette i min jobb gjennom Sameskolen i Hattfjelldal, der jeg driver med fjernundervisning, sier Kirsten Appfjell. Kommende periode skal hun være et etterlengtet helgelandsmedlem av Sametinget. Hun er ikke den første, ettersom blant andre Leif Elsvatn og Odd Kappfjell har sittet tidligere. Men hun blir den aller første helgelandske kvinne som får fast plass i Sametinget.

– Det mener jeg bestemt. Jeg sender mine gratulasjoner. Det har vært et problem at vi hittil ikke har hatt tilstrekkelig med kvinnfolk fra Helgeland på Sametinget. Nå håper jeg at Kirsten Appfjell kjemper for sørsamiske ressurser, og at vi får en større del av kaka på Helgeland, sier Leif Elsvatn.

Det lover hun å gjøre.

– Det sørsamiske området mangler fortsatt mye, sier Kirsten Appfjell, som regner med å bli godt mottatt som fast representant.

– Jeg har vært inne som vara tidligere, og det har gått greit. Nå er det ikke gubbevelde på Sametinget lenger. I mannsdominerte miljøer dukker det ofte opp hersketeknikker. Nå forventer jeg et helt annet miljø, sier Kirsten Appfjell.

– En skandale

Kirsten Appfjells venninne Maja Lisa Kappfjell (28) sto som andrekandidat på Arbeiderpartiets liste i sørsameområdet. Hun kom ikke inn, men hadde ventet nederlaget.

– Vi hadde selvfølgelig håpet på to mandater, men jeg er fornøyd med at Sten Erling Jønsson kom inn. Jeg vil gjerne gratulere alle tre representantene fra vårt område. Jeg skal fortsatt stå på som vara, men Jønsson er veldig flink til å hive seg i bilen og være med på alle plenumssamlinger, så vi får se om jeg får møte, smiler Maja Lisa Kappfjell. Hun har god tro på at Kirsten Appfjell vil gjøre en god jobb, og håper at hun vil sette sørsamiske saker mer på dagsorden enn det Samtinget har gjort tidligere.

– Hun er ei dyktig og engasjert dame. Jeg håper at hun jobber for sørsamisk språk og utdanning, og arealvern i forbindelse med reindrift. Der er situasjonen prekær, med store inngrep fra blant annet vassdragsutbygging, hyttefelt og miljøvern, sier Kappfjell.

– Hva syns du om at det tok over ei uke før resultatet var klart?

– Det er en skandale. Det gir et signal om at dette er et B-valg. Vi må gi regjeringen beskjed om at dette ikke må skje en gang til, sier Maja Lisa Kappfjell.