Gå til sidens hovedinnhold

Sjikaneplakat på barneskole

Artikkelen er over 14 år gammel

Det dukker stadig opp flere sjikanerende plakater som sverter barnevernet i Vefsn.

På Olderskog skole i Mosjøen ble det i forrige uke hengt opp en plakat med bilde og navn av en av kommunens barnevernsarbeidere. Plakaten ble fjernet med en gang, og politiet ble informert om hendelsen.

Rektor ved barneskolen ønsker ikke publisitet rundt saken, da hun mener personene bak plakatopphengingen vil være tjent med omtalen.

Mosjømannen som har laget plakatene, var ikke kjent med at en av disse ble hengt opp på barneskolen, men forsvarer valg av opphengingssted.

– Ungene blir opplært på skolen til å tro at barnevernet er noe fantastisk. Å henge opp plakater på en barneskole kan oppfattes som en motreaksjon til dette bildet. Det kan være med å gi ungene innblikk i hva som også er virkeligheten, sier han.

Ytringsfrihet

Bruk av plakater som virkemiddel sier mosjømannen har vært et gode for kampen mot barnevernet.

– Vi får satt søkelyset på saken vår, at barnevernet gjør en dårlig jobb, som blant annet gjør at vi får flere medlemmer på våre nettforum, sier han.

Mosjømannen har tidligere blitt møtt med anmeldelse for ærekrenkelse på nettet og på plakater. Anmeldelsene har blitt henlagt med hjemmel i ytringsfriheten, men nå er en av henleggelsene påklaget til statsadvokaten.

På nettsiden som mosjømannen administrerer, står det blant annet at plakatene er beskyttet av ytringsfriheten, og bidrar til opinionsdanning.

– Jeg forstår at det kan være tøft, men man må tåle å få kritikk dersom man arbeider i det offentlige, sier han.

– Hvis man ikke takler dette, bør man få seg en annen jobb, poengterer han.

Høyere terskel?

Statsadvokat i Nordland, Jenny Pedersen, synes det er vanskelig å uttale seg generelt, men sier at folk som opptrer offentlig i kraft av sin stilling, må nok tåle mer kritikk.

– Men dette må vurderes konkret etter hvordan kritikken blir framstilt. Man skal ikke risikere at man som privatperson blir uthengt. Jeg skjønner at det kan føles belastende, mener Pedersen.