Sivilt søksmål i journalsaken

Artikkelen er over 14 år gammel

De ansattes fagforening går til sivilt søksmål mot Helgelandssykehuset etter journalsaken ved sykehuset i Mosjøen.

DEL

Det bekrefter Gunn Olander, leder i Kommunalansattes Fellesorganisasjon (KFO). Hun mener de ansatte som er fornærmet i saken, bør få en oppreisning for det de har vært gjennom.

Olander er også tilfreds med at Datatilsynet anker politiets avgjørelse om å henlegge journalsaken i helseforetaket.

Ærekrenking

Det er juridisk avdeling i KFO som forbereder saken. Advokat Marte Madslien mener en stevning til Alstahaug tingrett kan være klar om cirka 14 dager. Hun mener KFO har et klart rettslig grunnlag for å kreve erstatning for sine medlemmer.

– Hvor mye mener du de ansatte bør ha i erstatning?

– Jeg syns det er svært vanskelig å gå ut med et konkret beløp. Dette dreier som om erstatning for ikke økonomisk skade, det vil si ærekrenking. I norsk rett er det tradisjonelt lave erstatningsbeløp i slike saker?

– Er 50.000 kroner per ansatt et rimelig beløp?

– Jeg tror beløpet vil ligge under det, sier Madslien, som legger til at KFO ikke akkurat velter foretakets økonomi når de nå er ute eter erstatning for sine medlemmer.

Upløyd mark

Grunnlaget for søksmålet er den relativt nye personopplysningsloven. Det er upløyd mark for de fleste jurister og Madslien finleser nå forarbeidene til loven.

– Vi ønsker at retten skal markere hvem som har ansvaret for det som har skjedd, samtidig som våre medlemmer får et plaster på såret for det de har vært gjennom, sier Marte Madslien.

To anmeldelser

I den mye omtalte journalsaken der en avdelingsleder skal ha lest ansattes sykejournaler, er det levert inn to anmeldelser.

Ledelsen ved Helgelandssykehuset anmeldte selv avdelingslederen for lovbrudd etter at han hadde lest sykejournalene til flere av sine underordnede. I tillegg anmeldte Datatilsynet Helgelandssykehuset for brudd på helseregisterloven. Etter å ha etterforsket anmeldelsene i åtte-ni måneder, henla politiet på Helgeland begge sakene.

Datatilsynet har valgt å bringe henleggelsen for brudd på helseregisterloven inn for riksadvokaten. Nå har altså de ansattes fagforening ved Helgelandssykehuset bestemt seg for å gå til sivilt søksmål mot Helgelandssykehuset med krav om oppreisning.

Artikkeltags