Sikret seg Åsvær for 11 millioner

KJØPT ÅSVÆR: Ståle Lønnum solgte i fjor sitt livsverk Tag Systems. Nå bruker han litt av pengene til å sikre seg fiskeværet Åsvær. (Foto: Øyvind Bratt)

KJØPT ÅSVÆR: Ståle Lønnum solgte i fjor sitt livsverk Tag Systems. Nå bruker han litt av pengene til å sikre seg fiskeværet Åsvær. (Foto: Øyvind Bratt)

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

– Denne sjansen kunne vi bare ikke la gå fra oss, sier Ståle Lønnum fra Mo i Rana.

DEL

– Jeg har kjøpt Åsvær sammen med min sønn Stig, gjennom en familiebedrift, bekrefter Ståle Lønnum overfor Rana Blad. Tag System-gründeren legger slett ikke skjul på glede og entusiasme etter at kjøpet nå er bekreftet og i boks.

– Dette er en fantastisk eiendom. Et lite stykke Norge. Og Helgelandskysten, den er noe av det vakreste som finnes. Bedre enn Lofoten, sier Lønnum.

Selfangst og fiske

Etter det Rana Blad erfarer skal kjøpesummen for eiendommen, som består av en verneverdig bygningsmasse på rundt 2.000 kvadratmeter og mer enn 300 holmer, øyer og skjær spredt over et 65.000 dekar stykke Helgelandskyst, ha vært elleve millioner kroner. Ståle Lønnum vil ikke bekrefte dette, men bekrefter imidlertid at "litt over ti millioner kroner er relativt nær sannheten".

– Hvilke planer har dere for Åsvær?

– Dønna kommune behandler konsesjonssøknaden om overtakelse i løpet av mai, så vi overtar ikke eiendommen før etter dette. Men potensialet er utvilsomt stort, også for en viss næringsvirksomhet. Vi ser for oss å sette i stand bygninger, foreta en viss oppgradering. Så vil vi kanskje by på muligheter for seljakt, fiske og turisme, sier den ferske væreieren.

– Og så kommer jeg nok til å tilbringe en god del tid der ute selv, føyer han til. At Åsvær forblir på norske, for ikke å si helgelandske, hender, kom som en gedigen overraskelse for mange. Etter at fiskeværet ble annonsert til salgs i mars ble det meldt at et reiselivsselskap med base i Luxembourg hadde avtalt å kjøpe øygruppa. Firmaet skal imidlertid ha trukket seg fra en handel da man ikke fikk en losstasjon med på kjøpet. Da dette skjedde, var Lønnum parat.

Det er Oslo-mannen Ragnar Andresen jr. og hans to søsken som er selgere av eiendommen.

– Vi har hatt kjempeinteresse for eiendommen. Jeg har hatt over hundre navn på blokka, til tross for at salget ikke har vært markedsført. Nå kan vi si at både kjøper og selger er fornøyd, sier Jens-Arne Dammyr, megler hos Sem & Johnsen, firmaet som har forestått salget av Åsvær, til Finansavisen.

Vernet

Åsvær består av 14 bygninger og hundrevis av holmer og skjær. Det gamle fiskeværet ligger vest for Dønna, en fin sjarktur – i godvær – fra Lovund.

Fiskeværet, som er et vernet område, hadde sin storhetstid på slutten av 1800- og begynnelsen 1900-tallet, da det på det mest hektiske kunne være base for inntil 3.000 fiskere. Det ble drevet fiskemottak på øya til utpå 1960-tallet. Da dette ble lagt ned, ble øya fraflyttet.

Artikkeltags