Selger Åsvær med tungt hjerte

Artikkelen er over 12 år gammel

Eierne av Åsvær har ikke råd til å vedlikeholde øyperlen. De selger med tungt hjerte, men sliter mot strenge verneregler.

DEL

– Det er mange som vil ha glede av Åsvær, men det er ingen som vil bruke penger på det, sier eier Ragnar Andresen jr på telefon fra Oslo. Han har lagt merke til engasjementet rundt at øysamfunnet Åsvær i Dønna kommune er til salgs. Andresen eier Åsvær sammen med to søsken, og perlen kom i deres eie etter et arveoppgjør.

Nå ønsker søsknene å selge til høystbydende. Andresen bekrefter at det er en tragedie at Åsvær forfaller.

– Jeg har vært mye der ute, seinest i august. Jeg er veldig opptatt av Åsvær, og deler mange av forfatter Roy Jacobsens synspunkter om at vi skylder historien å ta vare på stedet. Det er nesten rørende at han engasjerer seg i saken. Men det er et stort økonomisk aspekt i dette, som er ganske komplisert. Jeg er ingen Røkke. Jeg har en vanlig lønn og et huslån, og det er vanskelig å sette av penger til vedlikehold av Åsvær, sier Andresen.

Ingen vil ha jobben

Han jobber som gullsmed i Oslo, og har som han sier, mer enn nok med å vedlikeholde eneboligen i hovedstaden. Andresen vil imidlertid ikke påstå at personen som kjøper Åsvær bare kjøper seg arbeid og utgifter.

– Hvis man kan snekre, og har muligheten til å bruke tid der ute, så behøver det ikke bli så dyrt. Men hvis man bor i Oslo og må leie håndverkere, sier det seg selv at det blir altfor kostbart. Vi har blant annet hatt reparasjon av brygga ute på anbud. Det er kostnadskrevende bare å få en pris. Mange firma bare rister på hodet, og sier at de ikke ønsker seg slike jobber, sier Andresen, og sikter til at Åsvær ligger langt til havs. Det vanskeliggjør arbeidet for en håndverker. I tillegg er området underlagt strengt vern, og det begrenser handlefriheten betraktelig.

– Vi ser blant annet at kaia sliter, og at stormene har herjet. Vi får kanskje lov til å rive farlige bygg, men vi får ikke lov til å bygge nytt, sier Andresen en smule oppgitt.

– Korttenkt

Han etterlyser en mer langsiktig tankegang.

– Dagens vern er veldig korttenkt. Husene kommer aldri opp igjen hvis vi river det som er falleferdig og helsefarlig. Jeg liker ikke det som skjer. Åsvær er et historisk sted som burde vært holdt ved like. Vi skulle gjerne solgt til personer med ressurser og energi til å få noe gjort, sier Andresen.

– Hvor mye krever dere for Åsvær?

– Vi har ikke satt noen minimumspris. Det har vært ganske stor interesse, så jeg håper det kommer bud. Det skal vel være en visning nærmere påsketider, sier Andresen. Han understreker at søskentrioen tar seg god tid.

– Vi har absolutt ikke hastverk med å selge, men vi håper på en løsning som er til det beste for Åsvær, sier Ragnar Andresen jr.

Artikkeltags