- Vi prøver å ha langfredagsfjæra som tradisjon, alt med det er vær og føre for det, sier Nils Roger Jenssen, som vi møter på vandring i fjæra like nedenfor Alstahaug-tunet, sammen med sønnen Vegard (11). Det er fredag ettermiddag, sola er lav, og folk flest har nok trukket innomhus etter en nydelig langfredag med blå himmel og brunfarge i fjeset.

Langfredagsfjæra var komplett først klokken 18.14, og da begynte det å bli småkjølig i lufta.

- Ikke så veldig artig å plukke skjell, men jeg har ikke noe annet å gjøre, smiler Vegard lurt, og viser fram en fin samling med fjæreskatter. Han er ikke helt sikker på hvilke dyr de forskjellige skjellene kan forestille, men pappa vet.

- Det er en gris, sier han, og peker på et avlangt hvitt skjell.

- Sneglehuset har vi ikke dyrenavn på, legger han til.

I Øyvågen ved bruveiens innkjøring til Sandnessjøen møter vi tre generasjoner Breivik ved bålet. De slår fast at langfredagsfjæra ikke er så lang som forventningen skulle tilsi, og nå er det fem minutter siden den etter boka skulle vært komplett.

- Dette er egentlig en fin tradisjon. Langfredagsfjæra kan bli veldig lang, spesielt i Herøy og Dønna, sier Gerd Åse Breivik Johansen. Resten av familien balanserer pølsene over bålet, og ser sultne ut der de nyter påskestemningen, småhutrende i 2-3 minus.

- Hvor lenge holder man ut i denne temperaturen?

- Tell båle sløkke, smiler Reidar Breivik.

Mer langfredagsfjære blir det i papirutgaven av Helgeland Arbeiderblad førstkommende tirsdag.