Gå til sidens hovedinnhold

Så binne og unge like ved hjemmet

Artikkelen er over 12 år gammel

Om lag 200 meter fra hjemmet sitt gikk Silje (12) og Markus (9) på en sovende binne og ungen hennes.

Det var torsdag ettermiddag at de to ungene fikk seg en skremmende opplevelse i skogen like ved Sandvik folkehøgskole i Vefsn hvor de bor.

– Vi lekte i skogen, nær en bekk hvor vi vet at det ligger ei hule. Da vi så inn i hula, så vi en svær bjørn og en liten en som lå der. Den lille gapet da jeg så inn, sier Markus.

Panikk

Ungene vet såpass at bjørner, enten de sover eller ikke, er dyr man skal ha stor respekt for.

– Vi begynte å løpe fra stedet. Jeg fikk litt panikk og sklei og datt på isen, men heldigvis gikk det bra, forteller Silje.

Markus er ikke i tvil om hva som hadde skjedd dersom bjørnemor hadde sett seg irritert på de ubudne gjestene ved soveplassen om lag 200 meter fra bygningene på Sandvik.

– Hun ville kommet ut og drept meg. Deretter hadde hun spist meg med tarmer og alt, konstaterer han.

– Ikke usannsynlig

Rovviltkontakt Knut Sjøfors fra Statens naturoppsyn var fredag i området sammen med barna for å undersøke saken nærmere. Det var ingen bjørn å finne da, men det betyr slett ikke at ungene fantaserer. Binna kan ha dratt fra stedet i løpet av natta fordi den ble forstyrret dagen før.

– Det er bjørn i området. Det vet vi fra observasjoner gjort tidligere. At binna har lagt seg til å sove så nært folk er noe overraskende. Men jeg tror ikke det er snakk om et vinterhi, det er heller snakk om et midlertidig krypinn, sier Sjøfors.

Fredag søkte han området etter spor. Men det store snøfallet natt til fredag gjorde arbeidet vanskelig. Bjørnehunden Tamara, som eies av Tommy Sivertsen, markerte imidlertid på avføring fra villdyr like i nærheten av stedet hvor ungene så bjørn torsdag.