"S" for skrivefeil ved Wangbrygga

Artikkelen er over 12 år gammel

Wangbrygga i Bardal er blitt "Wangsbrygga" på veiskiltene. Bygda irriterer seg, og Sylfest Lomheim er skeptisk. Vegvesenet blir nødt til å gjøre jobben på nytt.

DEL

Det er lite som engasjerer så sterkt som nære og kjære stedsnavn. Fra tid til annen dukker det opp feil på skiltingen til Statens vegvesen, og da er lokalbefolkning på de respektive steder øyeblikkelig ute med kritikk.

Nå har det dukket opp en s på skiltet som viser vei til Wangbrygga i Bardal i Leirfjord kommune. Bygdefolket mener "Wangsbrygga" er direkte feil navn. Sylfest Lomheim, som er direktør i Språkrådet, har stor forståelse for reaksjonene.

– Jeg synes den s'en høres tvilsom ut. Fagfolk må uten tvil ta utgangspunkt i lokalbefolkninga sin uttale av stedsnavn. Den er alfa og omega. I utgangspunktet skal man ikke fylle inn bokstaver som ikke hører heime. Det blir prinsipielt feil, sier Sylfest Lomheim.

– Helt feil

Ved bedriften Bardalsmat kan sommervikar Ingvild Bårdgård fortelle at folk undrer seg sterkt over skrivemåten.

– Dette er jo helt feil, sier Bårdgård, som også har merket seg at vegvesenet har fjernet skiltene som viser retning mot Leirvika og Hemnesberget. Dermed tar mange turister feil, og ramler inn på Bardalsmat for å bli veiledet.

– Skiltene hadde tydeligvis sin betydning. Det er mange som slakker farta og lurer på hvor de skal, sier Bårdgård.

Nye skilt uten S

Distriktsveisjef Henry Nymann utelukker ikke at Statens vegvesen fra tid til annen setter opp skilt med feil stavemåte. Han hadde ikke hørt klager på "Wangsbrygga" før Helgeland Arbeiderblad tok kontakt torsdag.

– Hvis dette er en problem for noen, kan det godt hende vi setter opp nye skilt, kan Nymann berolige folket i Bardal. Han gir imidlertid ingen håp om nye retningsvisende skilt til Leirvika.

– Skiltene var unødvendig. Det er naturlig å følge riksveien på dette stedet, det er ingen klar avsvingning. Da er det ikke behov for å skilte. Vi fjerner skilt som bare er en utgift for oss, for eksempel med vedlikehold, sier Henry Nymann.

– Ikke så fornøyd

Han forteller at Statens vegvesen er i gang med en landsomfattende oppgradering av skiltingen. I region Helgeland ble det brukt én million i fjor, og 700.000 kroner i år. Nymann bekrefter at mange er opptatt av stedsnavnene sine.

– Folk som har levd ei stund har sterke meninger. Det finnes for eksempel dem som ikke er så fornøyd med Rabben tunnel i Vefsn. Pytjohåjen tunnel i Hemnes skapte også reaksjoner, sier Nymann.

Sylfest Lomheim i Språkrådet har blandet inntrykk av vegvesenets nøyaktighet i bruk av stedsnavn.

– Rett og slett både og. Vegvesenet har ikke kompetanse på stedsnavn, de er pliktet til å rådføre seg med statens navnesekretærer, som ligger under Språkrådet, sier Sylfest Lomheim.

Artikkeltags