– Egentlig skulle jeg helst hatt sommer, innrømmer Johnny Pettersen og tar et tak med snøskuffa i Tordenskiolds gate i Mosjøen. Mange nyter fridagene med en tur i akebakken eller i skiløypa. Ikke denne karen.

– Jeg brakk skiene da jeg var 16 år. Siden har jeg ikke stått på ski. Bare vannski, skratter han.

Øker på

Johnny Pettersen og resten av helgelendingene må belage seg på enda mer nedbør – i form av snø og regn. Marit Berger, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Tromsø, melder om både snø og storm på Helgeland.

– 3. juledag blir det nordvestlig frisk bris på kysten, og snøbyger. Temperaturen blir kanskje litt lavere enn i dag, sier hun. 4. juledag blir det bris om ettermiddagen og så øker det på igjen fra sør med periodevis stiv kuling.

– Det blir noen snøbyger og omtrent uendra temperaturer, forteller meteorologen.

5. juledag vil vinden dreie sørvestlig. Det blåser og kan komme opp i kuling.

– Temperaturen vil stige noe, så nedbøren vil komme som snø men gå over til regn i lavlandet. Lokalt blir det ganske mye nedbør.

Godt nytt vindfullt år

6. juledag og nyttårsaften fortsetter det med vind fra sørvest, det vil øke på og kan komme opp i storm.

– Det fortsetter med regn og kommer en god del nedbør. Etter hvert vil nedbøren gå over til byger, forteller Marit Berger.

På nyåret meldes det om fortsatt sørvestlig vind, forholdsvis mildt og en god del nedbør – som regn eller sludd. I indre og høyere strøk kan temperaturen fortsatt holde seg lavt.

– Hva med Hattfjelldal?

–Det ser det faktisk ut som temperaturen vil krype opp mot null der også. Og det ser ut til at det blir plussgrader i Brønnøysund og Sandnessjøen.

Oppsummeringa av væråret kommer rett over nyåret.

– Men det var en varm og god sommer i stort sett hele landet. Det husker jeg.