Gå til sidens hovedinnhold

Prisvinner og publikum uteble

Artikkelen er over 14 år gammel

– Fankern, vant jeg??? Synd jeg ikke var der da, utbryter Jon Aga, vinneren av Matkulturprisen 2006. Det var ikke akkurat folksomt på kokkekamp, brustest og vaffelkåring i Sandnessjøen lørdag.

Om lag 40 personer befolket Brygga Storstue da Matkulturprisen ble delt ut lørdag. Applausen var god nok, men det var en strek i regningen at prisvinneren glimret med sitt fravær. Kokken Jon Aga fra Vega Havhotell danket ut både Håkon Grande og Elsa-Marie Saltnes da han innkasserte 69,4 prosent av stemmene. Aga deltok på seminar i Sandnessjøen fredag, men måtte hjem til Vega lørdag. Derfor ble prisen, et maleri signert Ina Otzko, stående i ei krå og vente på sin mottaker.

– Veldig synd at jeg ikke kunne være der. Men bildet skal få en skikkelig plass på hotellet, lover Jon Aga. Han tar prisen som et tegn på at folk verdsetter kvalitet.

– Mat er den største sosiale kulturbæreren vi har. Det er kultur i hver eneste tygge, sier Aga, svært fornøyd med 68 av 98 stemmer.

– Steike! Da har jeg faktisk ikke stemt selv heller...

Råvarer og smak

Hotellkokken Pisan Thipsuwan stakk av med seieren i kokkekampen mot hobbykokken Hallvard Mikalsen. Med begrenset tilgang på råvarer satset Thipsuwan på gravet kamskjell til forrett, grillspyd til hovedrett og blåbær til dessert. Underveis i konkurransen var han ikke spesielt nervøs, men "bare litt svett." Hallvard Mikalsen hadde det annerledes.

– Jeg kjenner nervene. Dette er jeg ikke vant til, smiler Mikalsen. Han satset på kamskjell, lammefilet og molte med cognac. Juryen med Stein F. Tørresvold i spissen var enstemmig i Thipsuwan som vinner.

– Vi ser på utnyttelse av råvarer, tidsplan, men selvfølgelig mest på smak og utseende på det som blir presentert, sier Tørresvold. Kokkene hadde en halvtime på å sette sammen en konkurransedyktig servering.

– Jeg har kanskje ikke de største forventningene, innrømte Tørresvold underveis.

– Labert

Et av de mer originale innslagene var blindtest av fem forskjellige typer light-Cola. Hilde Andreassen og Vikas Kaushik gikk seirende ut, selv etter å ha gjort noe så graverende som å blingse på Pepsi Max og vanlig Cola Light.

– Jeg tror Cola Light har stått for lenge. Da får den et preg av Pepsi Max, sier Hilde Andreassen, som sverger til vanlig light.

– Cola Zero er Cola light for mannfolk. Æsj, sier Hilde.

Byselger Line Tellemann var skuffet over den lave oppslutningen av publikum på Brygga.

– Dette var labert. Vi sliter litt, men det har vært gjennomstrømming. Den faglige biten har vært bra, spesielt for småskalaprodusentene. Men det er ikke så synlig for publikum, sier Line Tellemann.

"Wallmanns salonger" på Brygga fredag og lørdag kveld trakk fulle hus.