Petter Dass-medalje til Ivar Roger Hansen

PETTER DASS-MEDALJEN:Nordlændingenes Forening i Oslo har tildelt Ivar Roger Hansen Petter Dass-medaljen for 2008. (Arkivfoto)

PETTER DASS-MEDALJEN:Nordlændingenes Forening i Oslo har tildelt Ivar Roger Hansen Petter Dass-medaljen for 2008. (Arkivfoto)

Artikkelen er over 11 år gammel

Hva er det dronning Sonja, Karl Erik Harr, Harald "Dutte" Berg og Ivar Roger Hansen har felles?Jo, Petter Dass-medaljen. Ivar Roger Hansen får sin medalje 8. mars.

DEL

– Jeg ble rørt og selvfølgelig veldig glad og takknemlig. Det må jeg innrømme. Det sier museumsbestyrer Ivar Roger Hansen som er tildelt Petter Dass-medaljen for 2008 av Nordlændingenes Forening i Oslo. Han blir nr. 102 i en meget celeber rekke som blant andre teller dronning Sonja, Karl Erik Harr, Kaare Espolin Johnson, Vegard Ulvang og "Dutte" Berg.

Nordlændingenes Forening i Oslo har delt ut sin medalje i realiteten siden 1911, men medaljen fikk ikke sitt rette navn før i 1922.

I anledning av 50 års-jubileet for foreningen i 1912 ble det vedtatt å prege en minnemedalje. Det var komponisten Ole Olsen som på den tid var formann i foreningen som i 1862 ble stiftet av Ole Tobias Olsen og Elias Blix. På den ene siden av medaljen ble det preget et bilde av Petter Dass, mens man på andre siden hadde foreningens logo, fembøringen.

Bildet av Petter Dass førte til at medaljen etter hvert kom til å hete Petter Dass-medaljen. Første utdeling fant sted under 50-årsfesten i mars 1912, da hele 52 minnemedaljer ble delt ut. Men statuttene for medaljen ble ikke utarbeidet før i 1922.

Blant dem som fikk medaljen i 1912 var Ole Tobias Olsen, biskop Anton Christian Bang, komponisten Ole Olsen og direktør Richard With.

– Vi synes Ivar Roger Hansen er en skikkelig Petter Dass, sier formann i Nordlændingenes Forening (det heter formann der og i Frp), Rigmor Eidem, som viser til Hansens store innsats for å realisere planene om et Petter Dass-museum på Alstahaug.

Medaljen skal festes på "trøyeslaget" til Ivar Roger Hansen under foreningens gedigne torskeaften i Oslo den 8. mars.

– Alle fra Alstahaug er hjertelig velkommen, så dere får bare leie en buss og komme sørover med faner og gjallende (nordlandske) trompeter, sier Rigmor Eidem som selv kommer fra Godønes like øst for Bodø.

Artikkeltags