Lei av Petter Dass? Glem det! Nå kommer app’en, spillet, t-skjortene, boken, tegneseriene, ølet, postkortene og trolig Petter Dass-dukken. Herr Petter er klar for den digitale tidsalder. Noen tegneserier er allerede i omløp på dazz.no, og det er bare begynnelsen.

Historie, dikt og fanteri

Det er selvsagt to moværinger som bringer nytt liv i Petter. John S. Jamtli og Vegard Skogmo er illustratører og har fått en ny hobby i Petter Dass.

– Det begynte en dag på jobb. Jeg sitter mye i telefonen, og da sitter jeg og drodler og tegner. En dag hadde jeg tegnet Petter Dass. Han så kul ut. Som en trollmann. Og det var begynnelsen, sier Skogmo.

– Vi er oppvokst med mytene om Petter Dass som en slags superhelt. Vi har tatt noe fra historien, blandet med nordnorsk folklore og egne fantasirike påfunn for å skape en moderne Dass. Han heter Dazz. Vi er jo illustatører, ikke forfattere, så utgangspunktet er visuelt. Hvilke historier som kan skape de mest fantasifulle tegningene, sier Jamtli.

Actionhelt

- Det er mye hekseri og trolldom, som i historien om Dass og Trænagubben. Dass reiser ut til Træna og blir møtt av alle konene som sier at trollet har spist om mennene deres. Tenk deg kamper i Kirkehelleren hvor skummelt det er.

En annen historie er «Dass møter sjamanen på Mo» som er en blanding av fiksjon og fakta der Petter er i gannekonkurranse med en bonde. De møtes på et samemarked, som var tradisjon på Mo før i tiden.

I «Dass får napp» får han selveste Midgardsormen på kroken. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser. I andre historier slåss han mot draugen og reiser til Bergen for å møte svartedauen. I mobilspillet «Dass: Den haandholdte Troldmann» er du Petter Dass på vei hjem til Alstahaug. På veien bestemmer han seg for å slå det hellige ord inn i alle hedninger han møter.

Så her er det hele tiden denne blandingen av fantasi og fakta.

Digital

Foreløpig er tegneserien ute på nettsiden, men de kommer også ut i en god, gammeldags bok. Jamtli og Skogmo har alliert seg med andre illustratører for å få flere historier, siden tegneserietegning er ytterst tidkrevende. Neste serie er klar rundt juletider. Dette er hele historier på mellom 2 og 16 sider, ikke striper.

Selve kjennemerket «Dazz» er sterkt inspirert av gruppa Kizz som igjen stal sine z’er fra forhatte SS. Mange av tegningene er tydelig inspirert av svartmetall- og tungrock-symbolikken som igjen eksponerer industrien rundt selve merkenavnet med alskens produkter. Gutta er svært tent på alle biproduktene.

– Det hører med, og vi elsker å drodle om prototyper på ulike gjenstander.

– Men hva sier Kizz og deres horder av advokater?

– Vi håper de sier mye når den tid kommer, for all PR er god PR.

Foreløpig lever tegneserie-Dazz på nettsiden, mens datoen 6.6.2016 er satt som utgivelsesdato for boken. Og spillet. Og t-skjortene. Og ....