Pelskonkurs i Leirfjord

KONKURS: Styreleder i Leirfjord Pels, Harald Pedersen, har gått den tunge vei til skifteretten med ett av de tre selskapene på Tovåsen i Leirfjord. (Arkivfoto: David Kinsella)

KONKURS: Styreleder i Leirfjord Pels, Harald Pedersen, har gått den tunge vei til skifteretten med ett av de tre selskapene på Tovåsen i Leirfjord. (Arkivfoto: David Kinsella)

Artikkelen er over 10 år gammel

Leirfjord Pels AS er konkurs. Nå avhenger det meste av Innovasjon Norge og Landkreditt Bank om virksomheten på Tovåsen skal fortsette. Kravene er til sammen på 4,8 millioner.

DEL

Tirsdag var det skiftesamling i konkursen til Leirfjord Pels AS som meldte oppbud 22. oktober. Leirfjord Pels er ett av de tre selskapene som driver i den store fellespelsfarmen på Tovåsen i Leirfjord. Etter konkursen ble det foretatt opptelling som viste at det er til sammen vel 5.700 dyr i selskapet, 2.300 rev og 3.400 mink.

Bobestyrer advokat Robert Kolvik opplyser at de samlede kravene fra kreditorene er på vel 4,8 millioner kroner. De tre store kreditorene er Innovasjon Norge med et krav på 1,6 millioner, hovedsakelig knyttet til anlegget, Landkreditt Bank med et krav på 1,8 millioner kroner knyttet til besetningen og Oslo Skinnauksjoner med et krav på 800.000 kroner.

– Det var dårlig likviditet som felte selskapet, sier styreleder Harald Pedersen som møtte på vegne av selskapet under skiftesamlingen. Han opplyser at det er forhandlinger i gang for å få solgt virksomheten. Men foreløpig er ingenting avgjort. Men Pedersen mener at det må komme en avklaring før jul.

– Hvis det ikke blir enighet mellom de aktuelle interessenter og kreditorene, må vi pelse hele besetningen, understreker Harald Pedersen.

Bobestyrer Robert Kolvik understreker at han ikke har funnet noe straffbart i konkursen.

– Det virker som om det har vært full kontroll i driften og at man har aksjonert og begjært oppbud så fort at man så at det ikke gikk å drive videre, sier advokat Kolvik som understreker at de tre ansatte i selskapet er sikret lønn gjennom garantifondet.

Styreleder Harald Pedersen som har vært med på å bygge opp Leirfjord Pels og ellers gjennom mange år vært sentral i pelsdyrnæringen i Norge, blant annet som nestleder i Norges Pelsdyralslag, er spent på hva den økonomiske krisen kan få å si for pelsdyrnæringen.

– Pels er jo en luksusvare som kanskje er noe av det første man lar være å kjøpe i økonomiske nedgangstider, påpeker han.

– Derfor blir det veldig spennende hvordan det går under de store skinnauksjonene i april. Det kanskje ikke før da man får det endelige svaret på hvordan den nærmeste framtiden blir, sier Pedersen som er lei seg for at selskapet han har bygd opp, måtte kaste inn håndkleet.

– Men de to andre selskapene i anlegget på Tovåsen går bra og de blir drevet videre som før, presiserer han.

Artikkeltags