På hjul med Rosa

Artikkelen er over 8 år gammel

Silje Reinåmo (27) bringer kjærligheten inn i monstersuksessen "Elias". Den vakre nordlands- båten "Rosa" er premiereklar med rulleskøyter og bunad.

DEL

DET ER NESTEN så vi kjenner lukta av saltvann og sneglehus i kulissene på Nordland Teater. Området bak hovedscenen er ombygd til provisorisk båthavn. Trålere, ferjer, sjarker og redningsskøyter står pyntelig lukeparkert og venter på mannskapet. Over rekka kommer et naust til syne. På scenen høres tåkelur mens et digert fyrtårn kaster søkende lyskjegler utover tomme stolrader. Blått, bølgende lys får gulvet til å duppe som bølgende hav. Tilsynelatende hersker det lun og fredelig helgelandsidyll i hovedsalen på teateret.

Men det er nok bare stille før stormen.

Om ei drøy uke uke vil nemlig hundrevis av unger storme inn dørene for å se superhelten i levende live. "Redningsskøyta Elias" fosser mot verdenspremiere for full maskin. Etter 11 år med en flodbølge av suksess, sju bøker, 36 TV-episoder, en helaftens spillefilm (ny film ventes til jul) og 350.000 solgte DVDer, skal Elias for første gang settes opp på teaterscenen.

Da er det kanskje ikke rart at det koker i korridorene. Oppsetningen er Nordland Teaters storsatsing dette året, med premiere under Vinterlysfestivalen 14. februar. De siste ukene går med til sceneprøver, PR og forvisninger. Et stort apparat er i sving for å få de siste detaljene på plass. Sminke og parykker skal danderes. Spektakulære kostymer skal justeres.

– KAN JEG BY PÅ KAFFE? plystrer en bunadskledd skuespiller, seilende forbi på rulleskøyter mellom garderobene.

Det er Silje Reinåmo fra Mosjøen som er på farten. Da Elias sin far, herøyfjerdingen Alf Knudsen, skulle skrive manuset til teaterversjonen, skrev han inn et par nye karakterer i stykket. Silje spiller den kvinnelige hovedrollen - den yndige og vakre nordlandsbåten "Rosa". Det ligger kjærlighet i luften når Elias kommer til Lunvik denne gangen.

Men akkurat nå er Silje mest opptatt av å mestre det nye fottøyet. Bunadsskoene er nemlig utstyrt med hjul, slik at skuespillerne kan seile rundt på scenen. Nesten som virkelige båter.

– Første gang jeg prøvde utstyret holdt jeg på å brekke lårhalsen. Jeg trodde aldri jeg skulle greie det. Men nå begynner jaggu teknikken å sitte ser du, ler hun.

Silje viser oss garderoben hvor hun har brukt svært mye tid de siste månedene. Foran hver forestilling kreves det halvannen time å få på all sminken i tillegg til det særegne kostymet. Det er ikke ofte du ser skuespillere spille båter.

– Det blir en rutine etter hvert. Nå gjør jeg alt selv, bortsett fra håret, sier hun. Silje deler garderobe med Nina Bendiksen (blant annet kjent fra "Himmelblå"), som spiller Fergie, en av de andre nye karakterene. Ved speilet henger et bilde av Marilyn Monroe og et sminkekart som i detalj beskriver hvordan Silje skal forvandles til "Rosa".

– STILEN SKAL VÆRE litt dukkeaktig. De snille har rosa kinn, mens de onde har mørke. Det ligger mye arbeid bak scenografien, og jeg er spent på hvordan ungene vil like stykket.

– Hvordan lærer man seg egentlig å spille båt?

– Jeg har brukt noen timer på Youtube og studert gamle båter, men skulle ønske det var sommer slik jeg faktisk kunne få sitte i en virkelig nordlandsbåt. Her handler det om å levendegjøre en død ting på scenen. Finne mennesket i båten, kan du kanskje si.

– Hvem er "Rosa"?

– Hun er ei litt veslevoksen og sta tenåringsjente, som har vokst opp sammen med bestefaren og tatt ansvar for alle hele livet. I tillegg er hun nordlending og bærer tydelig preg av det.

– Kjenner du deg igjen i henne?

– I motsetning til "Rosa" var jeg veldig usikker som tenåring. "Rosa" har mer funnet sin plass og trives i lokalsamfunnet. Hun ville aldri flyttet fra Lunvik. Jeg var nok mye mer rastløs enn henne. Men hun er også en omsorgsfull person, og der har vi mye til felles.

I HOVEDROLLEN som Elias finner vi Nils Golberg Mulvik (31). Ferdig utdannet skuespiller ved Høgskolen i Nord-Trøndelag så seint som i 2008, men har allerede rukket å gjøre seg bemerket for helgelandspublikummet gjennom sin rolle i "Nordaførr". Når han ankommer Lunvik i rollen som Elias, oppstår det søt romantikk.

– "Rosa" har aldri vært forelsket tidligere og når Elias dukker opp blir hun veldig, veldig betatt, smiler Silje hemmelighetsfullt.

De fleste ungene i dag har et forhold til Elias og vennene hans, og premieren i Mo i Rana er for lengst utsolgt. Teatersjef ved Nordland Teater innrømmer likevel at han ikke hadde noe spesielt kjennskap til den vesla redningsskøyta da de valgte å gjøre filmen om til teaterstykke.

– Ikke noe annet enn at jeg har en sønn som heter Elias. Men serien var nok ikke dukket opp ennå da han var liten. Jeg synes likevel historien har et godt og høyst aktuelt budskap om toleranse. Elias flytter til et nytt sted med alle utfordringer det fører med seg. Det handler om at vi må tolerere og respektere hverandre selv om vi er ulike, sier han.

Både Silje og Nils var også litt for gamle til bli revet med av Eliasfeberen som herjet for noen år siden. Men nå er de begge bitt av basillen.

– Det er utrolig flotte karakterer i en spennende setting. Vi har hatt det sinnssykt gøy under innøvingsprosessen, sier Silje.

– Kostymene er fantastiske. Her ligger det mye kreativt talent bak. Nå gjelder det bare å få ungene med oss på reisen inn i dette universet, istemmer Nils.

– Jeg har faktisk vært medlem i Redningsselskapet i mange år. Jeg synes de gjør en strålende jobb, legger han til.

MANUSFORFATTER Alf Knudsen har vært innom øvingene flere ganger. Han synes overføringen av hjertebarnet fra film til scene har gått overraskende bra.

– Det har selvsagt vært store utfordringer til dette med båter og vann på scenen. Men her er det løst på en morsom og kreativ måte. Nå er kanskje ikke jeg den mest objektive du snakker med, men jeg har veldig store forventninger til stykket. Dette blir hemningsløst morsomt, sier han.

Store forventninger har nok også de tusener av ungene som har fulgt med på alt redningsskøyta Elias har foretatt seg de siste årene. I motsetning til voksenteater, hvor reaksjonene fra publikum begrenser seg til ufrivillig hosting og kremting, må trolig skuespillerne her belage seg på gledesrop, synging og spontanutbrudd underveis. Silje Reinåmo har ikke stått på scenen på hjemmebane siden New Game-tida i Mosjøen for mange år siden. I mellomtida har hun blant annet spilt Solveig i Peer Gynt sammen med Bjarte Hjelmeland i tillegg til en rekke større og mindre filmroller. Hun legger ikke skjul på at premierenervene har meldt sin ankomst.

– Jeg har alltid vært skrekkelig nervøs foran premierer, og det blir egentlig bare verre og verre. Men nå har jeg bare lyst til å få det unnagjort. Jeg gleder meg skikkelig, sier Silje.

– Hva tenker du om barnas forestillinger og forventninger til stykket?

– Det er både skummelt og spennende. Vår oppgave er å skape illusjonen om at det faktisk står båter på scenen. Det er mange unger som gleder seg til å se helten sin. Jeg håper bare de liker det universet vi har skapt, sier Silje Reinåmo. Og legger til:

Her om dagen så jeg Elias-filmen med japansk dubbing. Det sier noe om hvor stort dette fenomenet har blitt.

"Elias" har verdenspremiere under Vinterlysfestivalen søndag 14. februar, og seiler deretter ut på nordlandsturné. I Mosjøen kan du se forestillingen 23. mars.

Andre roller i Elias fylles av Kristian Winther, Nina Bendiksen, Gudmund Gulljord og Andreas Kolstad. Kostymedesign og scenografi er ved Rebekka Sørensen, og regissør er Ragnhild Lund.

Artikkeltags