Over 7000 sier nei til bom

Artikkelen er over 13 år gammel

– Dette er helt rått, sier Bjørn Larsen og Ronny Dorp. Mandag talte de opp 7.066 underskrifter mot bomring rundt Mosjøen, og ennå er bare halvparten av bunken gjennomgått. Ordføreren i Vefsn kaller kampanjen tøv.

DEL

Fremskrittspartiet i Vefsn har hatt underskriftsbøker liggende ei rekke steder i Mosjøen og omegn de siste to ukene. Kommende uke skal heftene samles inn for godt, og overleveres til ordfører Jann-Arne Løvdahl personlig.

I går foretok Bjørn Larsen og Ronny Dorp ei grovtelling i 16 av 30 utlagte bøker. 7.066 navn sier et klart nei til bom, og det er over all forventning.

– Vi gjør oppmerksom på at dette er ei råtelling, for vi må nok trekke fra et par prosent i feilmargin. Noen navn er skrevet inn flere ganger, og andre er bare tull. Men dette er likevel helt rått. Vi hadde forventet 3.000 underskrifter, og nå kommer vi opp i kanskje 8-10.000, sier Bjørn Larsen og Ronny Dorp.

– En hån

Nå mener Fremskrittspartiets antibomduo at bomringen må legges død en gang for alle.

– Folk har sett det vanvittige i hele saken. Med alle disse underskriftene vil bomring rundt Mosjøen være en hån mot befolkningen. Jeg kunne godt brukt enda sterkere ord. Det vil i hvert fall være totalt drepen for næringslivet og vanlige folk, selv med ordfører Løvdahl sine vanvittige fantasisatser for rabatt. Redusert pris betyr bare at bommene blir stående lengre, sier Bjørn Larsen.

Han mener det er selvsagt at Stortinget skal bevilge nok penger til komplett veiutbedring på Helgeland.

– Så lenge Norge tar inn 53 milliarder i bilrelaterte avgifter, og bare 4,5 av dem blir brukt til opprusting av veier, skulle det bare mangle. Samferdsel er den beste distriktspolitikk Stortinget kan føre, og for oss er dette en nasjonal sak, sier Dorp og Larsen.

Gleder seg

De har tidligere gått så langt som å påstå at Helgeland ikke trenger bedre veier hvis de skal finansieres av bomring rundt Mosjøen. Ifølge et regnestykke som Bjørn Larsen har satt opp, vil 800 millioner kroner bety ei årlig ekstrautgift på 7.370 kroner per registrerte bil i Vefsn, i 15 år.

Larsen og Dorp gleder seg til å troppe opp på ordførerkontoret kommende uke, og overlevere underskriftene.

– Løvdahl kommer nok til å minimalisere alt, si at spørsmålet er stilt feil, eller komme med en annen dårlig unnskyldning, sier Bjørn Larsen og Ronny Dorp i Fremskrittspartiet i Vefsn.

Ordfører Jann-Arne Løvdahl sier at han ikke har bedt om å få underskriftene, men at han med glede skal spandere noen minutter på FrP.

– Jeg pleier å ta imot alle gaver med takk, sier han. Løvdahl lar seg ikke overraske av enorm oppslutning, men omtaler kampanjen som populisme.

– Dette er ikke politikk. Det er tøv. FrP lever på en drøm om at Stortinget skal gi Helgeland særbehandling. Det kan skje mye fint i drømme, men når man våkner, er virkeligheten stort sett en annen. Det vil kanskje Frp også merke etter hvert, sier Løvdahl. Han skjønner at folk ikke ønsker bomring rundt Mosjøen.

– Det gjør ikke jeg heller. Men det FrP ikke forstår er at bomring rundt Mosjøen aldri har vært aktuelt så lenge Rana ikke er med i veipakken. På den annen side så bekymrer det meg at FrP ikke ønsker utvikling i Vefsn. De kunne brukt tida bedre, men vi må vel bare konstatere at valgkampen har startet, sier ordfører Jann-Arne Løvdahl i Vefsn.

Artikkeltags