Nekter å la statsråden slippe unna

VIL HA SVAR: - Vi vil gjerne vite om dette er en ny praksis fra regjeringen og dens statsråder at man skal skylde på embetsverket når ting ikke går som planlagt, sier stortingsrepresentant Jette F. Christensen.

VIL HA SVAR: - Vi vil gjerne vite om dette er en ny praksis fra regjeringen og dens statsråder at man skal skylde på embetsverket når ting ikke går som planlagt, sier stortingsrepresentant Jette F. Christensen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Jette Christensen (Ap) spør om det er en ny praksis fra å regjeringen å legge skylda på andre.

DEL

Stortingsrepresentant Jette F. Christensen (Ap), som sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen, mener justisminister Anders Anundsen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) fortsatt har mye å svare for overfor Stortinget om asylbarnsaken og håndteringen av den.

- Er det ditt inntrykk at statsråden har feilinformert Stortinget?

- Statsråden har stått i Stortinget og gitt inntrykk av noe som virker ikke å stemme overens med virkeligheten. Det ber vi om svar på, sier Christensen til Nettavisen.

Ble orientert

Hun sier hun ser på Anundsens informasjon og beklagelse i Stortinget med undring når det kort tid etter ble kjent at statsråden var holdt løpende orientert om tvangsreturene.

Christensen stiller seg også undrende til at statsminister Erna Solberg i Stortingets spørretime pekte på at Politidirektoratets manglende videreformidling av instruksen om asylbarna, skyldes «dårlig ledelse».

- Vi vil gjerne vite om dette er en ny praksis fra regjeringen og dens statsråder at man skal skylde på embetsverket når ting ikke går som planlagt, sier Christensen.

Møtes igjen tirsdag

Kontroll- og konstitusjonskomiteens medlemmer, med unntak av de fra Høyre og Fremskrittspartiet, sendte før helgen over nye spørsmål til regjeringen om asylbarnsaken. Komiteen møtes igjen tirsdag og skal da diskutere saken videre.

Bergens Tidende omtaler initiativet fra komiteen mandag. Avisen skriver at det første spørsmålet er om statsråden kan bekrefte at han selv og departementet ikke kjente til den manglende oppfølgingen før saken fikk medieomtale.

Hadde ikke fått beskjed

Det var Bergens Tidende som tirsdag avslørte at sentral ordre i regjeringens asylpolitikk var glemt: Politiets utlendingsenhet og landets politimestere hadde ikke fått beskjed om at asylbarna i gruppen lengeværende ikke skulle prioriteres.

Anundsen beklaget tirsdag for Stortinget at en formulering om at lengeværende asylbarn ikke lenger skulle prioriteres ved utsendelse, ikke hadde blitt formidlet videre nedover i systemet til Politiets utlendingstjeneste (PU).

Senere avslørte Bergens Tidende at justisministeren var holdt løpende orientert om kontroversiell utsendelsessaker. Justisdepartementet er så langt i år blitt varslet om 62 slike saker som omhandler i alt 133 barn.

- Bør si unnskyld

Fredag uttalte et annet medlem i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, Senterpartiets Per Olaf Lundteigen, at inntrykket er at Anundsen har feilinformert Stortinget.

- Anundsen burde si følgende: «Unnskyld, jeg har feilinformert Stortinget. Det er mitt ansvar», uttalte Lundteigen ifølge NTB.

Artikkeltags